Hlavní obsah

Teplé počasí v Evropě ničí lyžařské Světové poháry

Počasí zkraje sezóny ničí vrcholné závody v lyžování. Pořadatelé Světové poháry vinou jeho rozmarů ruší, překládají a vyměňují s jiným středisky. Takřka v celé Evropě chybí sníh, na severu ve Finsku zase skokané kvůli silnému větru a mlze z plánovaných dvou závodů odskákali pouze jedno celé kolo a sdruženáři museli zapomenout na nedělní sprint.

Foto: LaPresse

Lyžařské areály v Evropě se potýkají se špatným počasím (ilustrační foto).

Článek

Vážně je ohrožen i Světový pohár ve skocích v Harrachově, kde už byl zrušen i Kontinentální pohár naplánovaný na příští víkend.

Sjezdaři sezónu zahájili o tři týdny později, neboť úvodní závod na ledovci v Söldenu na konci října se vinou deště a teplého počasí vůbec nejel. O dva závody přišel už i podnik ve Svatém Mořici, kde se měly jet za dva týdny sjezd a superkombinace žen. Nepříznivé podmínky jsou i ve francouzském Val d'Isere, kde se ve stejném termínu mají jet stejné závody mužů.

Sjezdaři nyní závodí v USA v Aspenu, ale ani tam nejsou podmínky ideální. Mezinárodní federace FIS přesto vážně uvažuje, že seriál závodů v zámoří prodlouží, neboť díky nízkým teplotám Američané mohli alespoň vyrobit umělý sníh. "Už samotný trénink na sezonu přitom byl komplikovaný, protože ledovce jsou od teplého léta ve špatném stavu, bez sněhu, jen samý led," komentoval situaci šéftrenér českého týmu sjezdařů Miloslav Sochor.

Umělý sníh nedovolí nízké teploty

Od začátku sezóny zatím až do 9. prosince organizátoři Evropských pohárů a FIS závodů zrušili nebo přeložili na starém kontinentu celkem dvaadvacet podniků ve sjezdovém lyžování. Jen těžko budou organizátoři připravovat třeba trať na Evropský pohár ve snowboardingu ve Špindlerově Mlýně, kde by se 15. a 16. prosince měly jet paralelní slalom a paralelní obří slalom. "Čekáme, i když velký optimista nejsem," přiznal pro ČTK ředitel areálu Aleš Krýzl. Rozhodnutí o případném zrušení musí padnout do pátku 8. prosince.

Teploty nad nulou mají podle předpovědi meteorologů určitě vydržet do konce listopadu, možná až do poloviny prosince. "Takže výroba technického sněhu nebude možná. Pokud by však poté přišlo ochlazení na příznivých minus sedm až deset stupňů, jsme schopni skokanský můstek kompletně připravit během pěti dnů," řekl ČTK ředitel areálu v Harrachově Jiří Krejčí. Taková zima se však podle meteorologů dostaví až v polovině prosince, můstek na SP přitom musí být připraven již devátého.

V Evropě se dá závodit jen na ledovcích, ale i tam se závody ruší. V sobotu se vinou větru nekonal závod snowboardistů v U-rampě ve švýcarském Saas-Fee. Snowboardisté zrušili už i závod v disciplíně Big Air, který se měl konat 8. prosince v Paříži. Francouzi už dnes vědí, že za těchto podmínek nejsou schopni vyrobit umělý sníh a připravit pod Eiffelovou věží můstek.

Parodie na závody

Skokané se po soustředění v teplém počasí v Ramsau vydali na sever do finského Kuusama, ale z plánovaných dvou závodů byl pouze jeden, navíc jen na jedno kolo za sporných podmínek. "Byla to parodie na závody," řekl o premiérovém měření sil v sezoně Jakub Janda, obhájce vítězství ve Světovém poháru.

Nejmenší problémy mají zatím běžci na lyžích, ale i oni museli měnit program úvodu sezóny. Závody v Trondheimu naplánované na 2. a 3. prosince totiž bude hostit Lillehammer. Norské organizátory k přesunu soutěží donutilo teplé počasí a pořadatelé tak sáhli ke stejnému kroku jako loni.

Na Vysočině zatím v klidu

Zatímco Světový pohár v Harrachově se jen těžko podaří uspořádat, Zlatá lyže v Novém městě na Moravě zatím ohrožena není. Na Českomoravské vrchovině odstartuje letošní premiérová Tour de Ski až 29. a 30. prosince, ale organizátoři k obloze vzhlíží s touhami po vločkách už teď.

"Zatím jsme relativně klidní, na přípravu bude stačit týden. Ale samozřejmě bychom sníh přivítali," řekl ČTK ředitel závodu Petr Honzl. V případě špatných podmínek se novoměstský díl SP neuskuteční, neboť nelze v nabitém kalendáři najít náhradní termín.

Reklama