Hlavní obsah

MOV zařadil do programu ZOH ve Vancouveru skikros

Lyžařská disciplína skikros, jíž v posledních letech dominuje Čech Tomáš Kraus, bude v programu olympijských her ve Vancouveru 2010. Rozhodl o tom na svém jednání v Kuvajtu Mezinárodní olympijský výbor (MOV), který zároveň odmítl zařazení skoků na lyžích žen či týmovou soutěž ve sjezdovém lyžování.

Foto: www.skicross.cz

Tomáš Kraus s Křišťálovým glóbem.

Článek

"Fakt? Tak to je super!" reagoval spontánně na novinku v rozhovoru pro ČTK Kraus. Moc tomu nevěřil, i když se o zařazení skikrosu hovořilo již před olympijskými hrami v Turíně. "Tak to je bezva, nemůžu tomu uvěřit," divil se, že má šanci si závodit na olympiádě. "Tak další čtyři roky naplno," plánoval.

Skikros je podobnou disciplínou jako olympijský snowboardcross, na trati s různými zatáčkami, boulemi a skoky je však místo čtyř snowboardistů stejný počet lyžařů. Jezdí se kvalifikace na čas, podle níž se nasazuje do jednotlivých jízd, z nichž postoupí do dalšího kola dva nejrychlejší. V Turíně byl v premiérovém snowboardcrossu třináctý Michal Novotný. Z akrobatických lyžařských disciplín jsou na OH již akrobatické skoky a jízda v boulích.

Jedinými disciplínami, v nichž na zimních hrách nebudou ženy, jsou skoky na lyžích a severská kombinace. "Ještě nedozrála doba," vysvětlil viceprezident MOV Gunilla Lindberg. "Není dost sportovců a dost zemí, které se těmto disciplínám věnují," řekl. Další možnost požádat zařazení budou mít nové sporty pro OH 2014.

Kraus dostal nový impulz

Nebýt zařazení skikrosu na programu her, mohlo se stát, že by ve dvaatřiceti letech Kraus už čtyři roky závodit nevydržel. Nyní dostal nový impulz, novou motivaci. "Věděl jsem, že tyto věci se hodně těžko prosazují," povídal. Také kvůli tomu pokračoval v kariéře. "Nejen kvůli tomu, ale mělo to velký vliv," přiznal. "Možná bych nějakou dobu ještě jezdil, ale v případě krize nebo zranění bych skončil. Teď ale vydržím," byl přesvědčen.

Je si vědom, že konkurence ve skikrosu se může zvětšit, neboť třeba někteří sjezdaři odejdou k nové disciplíně. Podobně to udělal také Čechokanaďan Stanley Hayer, další špičkový skikrosař. "Zatím to nedokážu posoudit, ale je možné, že silné země budou posílat silné výpravy sjezdařů, třeba USA," tušil. Rozhodně se to ale prý neprojeví tuto sezonu. "Až v dalších letech," řekl.

V době olympijských her ve Vancouveru mu bude již šestatřicet let, ale Kraus věk neřeší. "Cítím se dobře, doufám, že vytěžím hodně ze zkušeností," udělal z věku přednost. Musí být hlavně zdravý. "Což teď úplně nejsem," uvedl. V tréninku totiž upadl a musel na operaci vazů v palci na ruky. Ve čtvrtek přesto odlétá do zámoří na první díl seriálu na první Jeep King of the Mountains, kterou loni vyhrál.

Mistr světa má novou motivaci k tomu, aby letos úspěšně zaútočil na třetí vítězství ve Světovém poháru za sebou. SP začne 17. prosince v rakouském Kreischbergu.

Reklama

Související témata: