Hlavní obsah

Sudová: Možná první závod pojedu až v novém roce

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová se připravuje na nový ročník Světového poháru, jehož začátek komplikuje nedostatek sněhu. Přípravu si česká boulařka pochvalovala a veškeré své úsilí směřuje na olympiádu ve Vancouveru. V rozhovoru pro deník Právo dále vykládala o chození do školy nebo vysněném setkání s dalajlamou.

Foto: GSMA

Nikola Sudová

Článek

Příští týden by vám měl ve francouzském Tignes začít Světový pohár, jenže po celé Evropě je nedostatek sněhu. Začne se podle plánu?

To právě nevíme, zatím je to nejisté. Koordinátor světových poháru Joe Fitzgerald nám řekl, že jasno bude nejpozději ve čtvrtek. Také je ale možné, že budu mít první závod až v lednu.

Jak dlouho jste zatím na sněhu byla vy?

Absolvovala jsem zhruba měsíc na lyžích. Teď jsem byla trénovat v Rakousku na Kaprunu a ještě se tam na tři dny vracím.

Nakolik se vám povedlo dohnat tréninkové manko, zaviněné spory se svazem?

V porovnání s loňskou sezónou jsem tam, kde jsem byla. Po minulé sezóně se trochu měnila pravidla, takže se nikdo neučil nic nového, protože nevěděl, jakým směrem se to bude hýbat.

Co se v pravidlech bude měnit?

Jsou to různé takové výkřiky do tmy. Někdo chce třeba měřit, jak dlouho je člověk při skocích ve vzduchu. Kdyby platilo tohle, tak je po prvním závodě půlka lidí mrtvá...

Jaké skoky tedy budete předvádět vy?

Zůstává helikoptéra se zánožkou a roznožkou, což skáču jako jediná z holek. Druhý skok bude salto s krosem, když budou ideální podmínky. Zkoušela jsem i dvojitou helikoptéru s pozicí, ale tu si nechám na později.

Padala jste při ní?

Zkusila jsem ji asi jen sedmkrát, to je málo. Ale docela mě překvapilo, že i když u ní nemám výšku, ustojím ji. Ale párkrát jsem byla moc v záklonu.

V lednu budete obhajovat titul vicemistryně světa, směřujete své úsilí k němu?

Pro mě je v tuto chvíli největší cíl za čtyři roky olympiáda ve Vancouveru. Na ni mám stavěný tréninkový cyklus.

Platí, že po sezóně vstoupíte do vojenského přijímače?

Ráda bych to v dubnu zkusila. To mám jedině volno, ale potřebuju se věnovat škole a chodit na praxe. Potřebovala bych, aby duben měl tak tři měsíce. (smích)

Stihla jste ve škole udělat víc práce, když jste musela na soustředění odjet později?

Já opravdu chtěla do školy chodit, ale oni mě nenechali, protože vyměňovali okna...

Prý se vám i splnil jeden nelyžařský sen - setkání s dalajlámou.

Asi před dvěma měsíci na akci Forum 2000. Nesetkala jsem se s ním přímo, protože ho hned po konferenci odvedli, ale byla jsem od něj asi tři metry. On má hodně specifické názory, ale je to velká osobnost, která na mě působí strašně otevřeně. Neustále se usmíval.

Jak jste se k tomu setkání dostala?

Vloni na jaře jsem měla schůzku s panem Paroubkem a přišla za mnou paní z RWE Transgas, že se koná tato akce a oni se dočetli, že je můj sen se s ním setkat.

Takže další vaše přání je cesta do Tibetu?

To bych chtěla. Nepál, Tibet, tam to mám ráda. Sedm let v Tibetu je moje oblíbená knížka.

Reklama

Související témata: