Hlavní obsah

Neumannová zahájila Tour de Ski 21. místem

MNICHOV

Běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová zakončila kalendářní rok, v němž získala historické olympijské zlato, 21. místem ve sprintu v Mnichově, který byl zahajovacím dílem nového seriálu Tour de Ski. Třiatřicetiletá česká závodnice obsadila před téměř prázdnými tribunami Olympijského stadionu ve svém čtvrtfinále předposlední páté místo.

Článek

Pro vítězství si dnes na zhruba kilometrové trati za slunečného počasí a teplotě kolem deseti stupňů Celsia dosprintovali norská favoritka Marit Björgenová a švýcarské překvapení Christoph Eigenmann.

"V posledních dvou týdnech jsem si dobře zatrénovala a cítím se teď lépe. Doufám, že si udržím číslo vedoucí závodnice Tour až do konce. To je teď můj cíl," řekl Björgenová po závodě s tím, že žádné velké silvestrovské oslavy neplánuje. "Dáme si dobrou večeři a pak půjdeme do postele, abychom byli připraveni na další těžké dny," uvedla.

Po startu se nechala zavřít

Neumannová postoupila z kvalifikace jako jediná z českých běžkyň dokonce desátým nejlepším časem. Hned po startu šestičlenného čtvrtfinále se nechala zavřít na posledním místě a na krátké trati se již zvládla posunout pouze o jedno místo dopředu. I tak dosáhla svého nejlepšího umístění ve sprintu po téměř dvou letech.

Do vyřazovací fáze postoupili tři čeští muži, také pro ně však bylo čtvrtfinále konečnou. Nejlepší výsledek zaznamenal Martin Koukal, jenž byl klasifikován jako dvacátý. Smůlu měl Dušan Kožíšek, který krátce po startu upadl a navíc si přišlápl hůlku a zlomil ji. V rozjížďce skončil poslední za Alešem Razýmem.

Pád ovlivnil také mužské finále, v němž se do sebe zaklesli Norové Petter Northug s Oysteinem Pettersenem, kteří s sebou strhli na zem ještě Švéda Tobiase Fredrikssona. Z premiérového triumfu ve Světovém poháru se tak radoval vítěz kvalifikace Eigenmann, jenž v sedmadvaceti letech vůbec poprvé dosáhl na stupně vítězů.

Seriál pokračuje v Oberstdorfu

"Původně jsem plánoval, že budu závodit jen tady v Mnichově, ale teď pojedu i do Oberstdorfu, a když to nebude propadák, budu pokračovat i do Asiaga Pak se uvidí," řekl nadšený Eigenmann.

Podruhé v kariéře se na stupně vítězů prodral stříbrný Kanaďan Devon Kershaw, jenž tak bude mít o důvod víc k oslavám se svou přítelkyní Chandrou Crawfordovou, třetí ze závodu žen. Kanaďanka se mezi nejlepší trojici prosadila poprvé od překvapivého triumfu ve sprintu na olympiádě v Turíně. "Start do sezony se mi vůbec nepovedl, ale dál jsem dřela, až přišel úspěch. Je skvělé, že se mohu o svou radost podělit s přítelem," řekla.

Seriál Tour de Ski, jenž je dotován částkou 750 000 švýcarských franků, pokračuje v úterý skiatlonem v Oberstdorfu. Původně osmidílná série měla začít v pátek 29. prosince v Novém Městě na Moravě, ale kvůli nedostatku sněhu byly tamní závody již dříve odvolány.

Vítěze Tour určí po vzoru cyklistických závodů součet časů ze všech etap. Nejlepších třicet sprinterů nicméně dostane ke svým dnes dosaženým časům bonusové sekundy, ohodnoceny budou také dílčí prémie v distančních závodech. Body do Světového poháru se budou rozdávat až v neděli po finále ve Val di Fiemme. Elitní třicítka získá čtyřnásobek bodů udělovaný za jeden díl SP, tedy vítěz 400 bodů, druhý v pořadí 320 a tak dále.

Muži (1,1 km):
Finále A: 1. Eigenmann (Švýc.) 2:04,9, 2. Kershaw (Kan.) -1,4, 3. Darragon (Fr.) -2,6, 4. T. Fredriksson (Švéd.) -20,2, 5. Northug -1:07,3, 6. Pettersen (oba Nor.) -1:39,7, ...20. Koukal, 23. Razým, 28. Kožíšek, 68. Šperl, 82. Magál (všichni ČR).
Ženy (0,8 km):
Finále A: 1. Björgenová (Nor.) 1:35,1, 2. Follisová (It.) -1,1, 3. Crawfordová (Kan.) -1,1, 4. Saarinenová (Fin.) -1,2, 5. Majdičová (Slov.) -1,5, 6. Kuitunenová (Fin.) -1,9, ...21. Neumannová, 42. Rajdlová, 50. Erbenová (všechny ČR).
Průběžné pořadí Tour:
1. Björgenová 41,9 s., 2. Follisová -9,9, 3. Crawfordová -20,2, 4. Saarinenová -24,3, 5. Kuitunenová -25,7, 6. Majdičová -25,9, ...21. Neumannová -43,1, 42. Rajdlová -56,5, 50. Erbenová -58,0.

Reklama

Související témata: