Hlavní obsah

Bauer při Jizerské padesátce pozná práci servismana a očima bude tlačit k úspěchu Smutnou

Praha

Trojnásobný olympijský medailista v běhu na lyžích Lukáš Bauer již ukončil aktivní kariéru a 10. února bude na Jizerské padesátce v roli šéfa servisu svého týmu, v jehož barvách jezdí lyžařské laufy i Kateřina Smutná. Ta by před domácím publikem chtěla navázat na triumf z roku 2017.

Foto: Bauer Ski Team

Tahle pojede dobře? Lukáš Bauer (vpravo) při testování lyží.

Článek

Hodně na tom záleží i Bauerovi. „Moje nervozita bude asi ještě větší než v minulosti, kdy jsem věděl, že já sám mám natrénováno a musím to jen prodat ve stopě. Tady ze mě spadne napětí až ve chvíli, kdy uvidím, že máme lyže minimálně srovnatelné s konkurencí," cituje ČTK Bauer, jenž bude očima tlačit Smutnou, aby byla v cíli dřív.

Také přiznává, že ještě jako závodník měl trochu zkreslené představy o práci servismanů. „Znal jsem z ní tak jen čtyřicet procent práce, teď, když se na tom sám podílím, to vnímám jinak a modlím se, aby během laufu nepřišla změna počasí, která ovlivní připravenost lyží," řekl 41letý Bauer.

Foto: Bauer Ski Team

Kateřina Smutná projela cílem Marcialongy.

Bauer Ski Team

Dokonce o čtyři roky starší je Stanislav Řezáč, jenž ale okruh dálkových běžců ještě opustit nechce. Jizerskou padesátku už třikrát vyhrál, naposledy ale v roce 2012. Loni byl jako nejlepší Čech osmnáctý. „Tuto zimu jezdím za nový tým Slavia Pojišťovna, který mi vytvořil skvělé podmínky, abych se mohl poměřit světovou špičkou dálkových běžců," naznačuje Řezáč.

Na Jizerskou padesátku, kde nyní na tratích leží zhruba půl metru sněhu a pořadatelé registrují přes šest tisíc přihlášek, má dorazit i Nor Morten Eide Pedersen. Vítěz posledních dvou ročníků už předtím triumfoval v roce 2015. Bude útočit na čtvrtou výhru, což se ještě nikomu nepodařilo.

Foto: Martin Sidorjak/Patria Direct team

Stanislav Řezáč

Martin Sidorjak/Patria Direct team

„Každý sníme o zápisu mezi legendy. Bylo by mi ctí mít v historii tak významného závodu své místo. Vážím si všech soupeřů, ale rád bych je i letos porazil," říká Pedersen, jenž dosud v seriálu Ski Classics sbírá výhry jen z Jizerské padesátky.

„Trať v Jizerských horách mi sedí, je hodně kopcovitá, relativně úzká. Atmosféra je bezvadná, jede se hodně mezi lidmi, prostě všechno mi vyhovuje a asi mám i štěstí," usmívá se 31letý Nor.

Reklama