Hlavní obsah

Neumannová mění plány, prioritou se stalo MS

PRAHA

Kateřina Neumannová se rozloučila s vidinou zisku trofeje pro vítězku Světového poháru, na níž si dělala při své poslední závodní sezóně v kariéře zálusk. Nejlepší česká běžkyně na lyžích má po premiérovém ročníku Tour de Ski propastnou ztrátu 390 bodů na vedoucí Finku Kiutunenovou a rozhodla se proto věnovat veškerou energii obhajobě zlata na mistrovství světa v Japonsku.

Článek

Olympijská vítězka z maratónské třicítky při avizovaném útoku na poslední trofej z velké trojky (olympijské zlato, světové zlato a vítězstvé v SP) od začátku sezóny pokulhávala. Volnou desítku ve švédském Gällivare sice vyhrála rozdílem třídy, ve sprintech ale ztrácela. Prakticky poslední šancí na uchování naděje tak byl triumf v Tour, jehož vítězové si připsali na konto čtyřnásobek obvyklého bodového přídělu.

Jenže ani při premiérovém ročníku miniseriálu nebylo písecké rodačce přáno. Její oblíbené distanční závody v Novém Městě byly kvůli nedostatku sněhu zrušeny, pak ji přepadla nemoc a ke slovu se dostala antibiotika, které dobrala tři dny před startem prvního podniku v Mnichově. Z převahy sprintů a závodů klasickou technikou nakonec stejně vyválčila vynikající páté místo. Jenže bodový bonus jí utekl a na řadu tak přišel plán č. 2.

"Přišlo to se životem. Verze, že rozdělíme sezónu na dvě části ale žila už od září. Počítali jsme s tím, že pokud nebude po Tour reálná šance na vítězství ve Světovém poháru, půjdeme naplno do mistrovství světa," uvedl v rozhovoru pro Sport.cz kouč Neumannové Stanislav Frühauf.

Rusko podle zdraví

Česká lyžařka se po skončení Tour ve Val di Fiemme vydala trénovat na dachsteinský ledovec, 20. ledna by pak měla stát na startu skiatlonu v ruském Chanty-Mansijsku. "Rusko ale pojede jen v případě, že bude zdravotně stoprocentně v pořádku," upozornil před cestou na Sibiř Frühauf. Následující podniky v estonském Otepää a ve švýcarském Davosu zcela jistě vynechá. "Tak jsme se dohodli v prosinci a ještě zvážíme, zda jet před šampionátem do Číny," podotkl Frühauf.

Na mistrovství v japonském Sapporu, které proběhne v dějišti zimní olympiády 1972 od 22. února do 4. března, chtěla Neumannová původně startovat jen na volné desítce, v níž obhajuje zlato, a ve štafetě. Podle současného plánu by se měla porce závodů rozšířit ještě o skiatlon. "Nyní preferujeme variantu 2+1. Otevřený je ještě start ve sprintu, ale jisté je, že Kateřina nepoběží klasickou třicítku," dodal kouč naší nejúspěšnější běžkyně, již čeká těsně před startem šampionátu oslava 34. narozenin.

MS v klasickém lyžování - Sapporo (Jap.)
Program běhu na lyžích
22. únoramuži, ženy - sprint
23. únoramuži, ženy - sprint dvojic
24. únoramuži - skiatlon 2x15 km
25. únoraženy - skiatlon 2x7,5 km
27. únoraženy - 10 km volně
28. únoramuži - 15 km volně
1. březnaženy - štafeta 4x5 km
2. březnamuži - štafeta 4x10 km
3. březnaženy - 30 km klasicky
4. březnamuži - 50 km klasicky

Reklama