Hlavní obsah

Potvrzeno! Ledecká si vybrala šampionát na lyžích

Praha

Potvrzeno! Dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká dá podle očekávání přednost mistrovství světa v alpském lyžování ve Švédsku před snowboardingovým v USA. Oba šampionáty se překrývají, přesto Ledecká dlouho doufala, že stihne oba.

Foto: Marco Trovati, ČTK/AP

Ester Ledecká při tréninku v Cortině d'Ampezzo.

Článek

"Pojedu lyžovat. Nejraději bych stihla oboje, ale musela jsem se rozhodnout a to jsem udělala. Už se těším," citovala Ledeckou agentura AP po dnešních trénincích sjezdu v Cortině d'Ampezzo. V první jízdě obsadila 22. místo a ve druhé poslední padesáté, jelikož spadla, ale sama se postavila na lyže a trénink dojela.

Snowboardingový šampionát bude v Park City od 31. ledna a mistrovství světa v alpských disciplínách se uskuteční ve švédském Aare od 5. února. Rychlostní disciplíny včetně superobřího slalomu, v kterém Ledecká triumfovala na olympiádě, jsou na programu ve stejném týdnu jako v Americe paralelní slalomy.

"Program závodů je teď takový, že mi to dává větší smysl. Po tomhle (sjezdařském) mistrovství světa se zase budu soustředit na snowboarding," řekla Ledecká.

Už od prosince bylo patrné, že vše směřuje k její účasti na šampionát na lyžích. Začátkem roku se pak rozhodla, že vynechá lednové závody Světového poháru na prkně, z čehož vyplývalo, že pojede do Aare.

Foto: Ivana Roháčková

Ester Ledecká během snowboardového tréninku před loňským olympijským závodem. Na prkně ovšem na letošním MS startovat nebude.

Na sjezdařském mistrovství světa by měla jet určitě superobří slalom a sjezd. "A možná kombinaci. Už jsem jela v tréninku třikrát slalom na lyžích, tak si myslím, že budu docela slušně připravená," uvedla třiadvacetiletá závodnice.

Na svahy v Aare má navíc dobré vzpomínky, loni při finále Světového poháru tam byla těsně za elitní desítkou ve sjezdu. A v tréninku dosáhla druhého času. "Chtěla bych mít hezké výsledky i na lyžích a v Aare je pěkný kopec a moc se mi tam líbilo," vzpomínala.

Za to, že dnes po pádu v tréninku pokračovala, dostala od federace FIS pokutu 500 švýcarských franků (asi 11 tisíc korun). "Měla pocit, že úplně nezastavila. Teď už ví, že je to z bezpečnostních důvodů. Ale je to závoďák a vždycky se snaží dokončit," uvedl její kouč Bank.

Na snowboardu je Ledecká mistryní světa v paralelním obřím slalomu (2017) i slalomu (2015). Na sjezdařském šampionátu startovala jednou a předloni ve Svatém Mořici byla nejlépe 20. v kombinaci, ve sjezdu 21. a v super-G 29.

Za dva roky by podobné dilema kvůli MS česká Sportovkyně roku neměla řešit. MS sjezdařek v Cortině d'Ampezzo bude v únoru 2021 a snowboardový šampionát v Číně podle generální sekretářky FIS Sarah Lewisové až v březnu.

Tréninky na sjezd SP žen v Cortině d'Ampezzo (Itálie):
1. trénink:
1. Mowinckelová (Nor.) 1:37,70
2. Tipplerová (Rak.) -0,06
3. Miradoliová (Fr.) -0,39
...
22. Ledecká -1,63
54. Pauláthová (obě ČR) -11,27
2. trénink:
1. Suterová (Švýc.) 1:16,17
2. Hütterová (Rak.) -0,27
3. Štuhecová (Slovin.) -0,36
...
Ledecká neklasifikována
Pauláthová nestartovala

Reklama

Související témata: