Hlavní obsah

Svaz lyžařů podpoří Neumannovou jako šéfku MS v Liberci

PRAHA

Svaz lyžařů České republiky (SLČR) podpoří bývalou běžkyni na lyžích Kateřinu Neumannovou při její kandidatuře na funkci prezidentky organizačního výboru mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009 v Liberci. Nahrazení nynějšího šéfa Romana Kumpošta olympijskou vítězkou a mistryní světa je tím pádem skoro jisté. Zástupci SLČR mají v pětičlenném výboru dva hlasy, zbývajícími členy jsou Kumpošt, liberecký primátor Jiří Kittner a náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort školství, mládeže a tělovýchovy Petr Doležal.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Kateřina Neumannová

Článek

Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy chce získat větší kontrolu nad tokem státních peněz a další finanční injekci do organizace šampionátu podmiňuje právě výměnou Kumpošta za Neumannovou. Ta se nechala slyšet, že nabídku přijme.

"Neumannová je zárukou, že čeští reprezentanti budou více začleněni do marketingu a propagace šampionátu," řekl na tiskové konferenci generální sekretář svazu Norbert Pelc, jenž má společně s prezidentem SLČR Lukášem Sobotkou hlasovací právo v organizačním výboru MS. Pokud bude Neumannová zvolena, MŠMT poskytne potřebných zbývajících asi 750 miliónů korun. "Pro nás je prioritou, aby se mistrovství světa vůbec konalo," prohlásil Sobotka.

Ke snaze dosadit Neumannovou do funkce sáhlo MŠMT proto, neboť Kumpoštovi vyčítalo, že špatně nakládal s dotacemi. Ten se však ohradil tím, že finance plynuly do šampionátu přes libereckou radnici. Některé hlasy však hovoří o tom, že primátor Kittner nechal Kumpoštovi volné ruce.

Spory s Kumpoštem již od loňského léta

Kumpošt sám rezignovat nebude, ale pokud bude odvolán, rád by věděl proč. "Otázka nestojí, co udělal Kumpošt při organizaci špatně, ale jestli MŠMT cítí potřebu finance více kontrolovat," prohlásil Sobotka. "Čistě pragmaticky: když to chce MŠMT a uvolní pak potřebné peníze, my to podpoříme," doplnil Pelc.

Svaz vede s Kumpoštem zákulisní spor od loňského léta, kdy měl nynější předseda organizačního výboru MS přijít za vedením SLČR s návrhem, aby finance od generálního partnera svazu putovaly přes jeho marketingovou firmu. "Od té doby je mezi námi špatná spolupráce," přiznal člen výkonného výboru SLČR Čestmír Skrbek. S organizačním výborem se prý SLČR již tři roky marně snaží podepsat smlouvu o spolupráci.

Kumpošt se proti Skrbkovým výrokům ohradil. "Nevlastním žádnou marketingovou firmu, kterou bych navrhoval vedení Svazu lyžařů ČR, aby přes ni putovaly peníze od generálního partnera svazu. Prohlášení člena výkonného výboru SLČR Čestmíra Skrbka v této souvislosti považuji za nehorázné," uvedl v prohlášení pro ČTK.

Na svou obranu uvedl, že v době, kdy svaz hledal nového marketingového partnera, pouze zprostředkovával jednání mezi SLČR a společností United Sport Partners. "A to proto, aby MS Liberec 2009 i SLČR měly stejného marketingového partnera a aby na marketingu MS profitoval i SLČR. Po měsíci jednání si svaz vybral jiného partnera," dodal Kumpošt.

Na vše odpoví výkonný výbor 26. července

Výkonný výbor se sejde na valné hromadě organizačního výboru 26. července, na níž Kumpošt těžko obhájí svou pozici. Sám obvinil Josefa Jindru, manažera Kateřiny Neumannové, že se snaží politickým lobbingem získat přístup k penězům za prodej marketingových práv.

"Na MŠMT si dali podmínku, že ani jedna jeho (Jindrova) agentura nebude mít vliv na organizaci mistrovství světa," reagoval Sobotka. "Na takové otázky by měl odpovědět výkonný výbor toho 26. července," řekl. Jindra obvinění odmítl. Za Kumpoštem může v případě jeho odvolání odejít část současného organizačního týmu. Je vedení SLČR připraveno na tuto možnost? "To se také uvidí na valné hromadě," prohlásil Sobotka.

Názory se časem mění

V roce 2004, když bylo pořadatelství Liberci přiděleno, SLČR Neumannové paradoxně neumožnil stát se viceprezidentkou organizačního výboru, o což Kumpošt žádal. Lyžařka tehdy vedla se svazem spor kvůli reprezentační smlouvě. "Svaz jí nikdy nebránil," ohradil se Skrbek. Po chvíli ale jeho slova upřesnil Sobotka. "Názory se časem mění. Tehdy závodila, neměla by na to čas," vysvětlil.

Nyní se situace změnila. A stavební práce v lyžařském areálu na Ještědu jsou zastaveny. Areál přitom musí být hotov na počátku příštího roku, neboť v únoru se tam mají uskutečnit závody Světových pohárů ve skoku, běhu na lyžích i v severské kombinaci, které jsou generálkou před šampionátem.

Reklama

Související témata: