Hlavní obsah

Lyžařka Kmochová má po třech stříbrech první zlato z deaflympiády

Sluchově postižená lyžařka Tereza Kmochová se po třech stříbrných medailích na deaflympiádě v Santa Caterině dočkala zlata. Dvojnásobná účastnice mistrovství světa v alpském lyžování dnes dokázala svou ruskou rivalku Jelenu Jakovišinovou porazit na čtvrtý pokus v obřím slalomu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká lyžařka Tereza Kmochová na archivním snímku.

Článek

Kmochová na minulé deaflympiádě před čtyřmi lety v Chanty Mansijsku ovládla všech pět lyžařských disciplín, v Itálii ale až do dneška vždy nestačila na Jakovišinovou. Ruska ji porazila v superobřím slalomu, sjezdu a kombinaci, dnes však byla o 64 setin sekundy rychlejší česká závodnice a získala celkově osmé zlato ze zimních her sluchově postižených.

Medaili dnes vybojoval také Jiří Hartig, jenž byl po dvou čtvrtých místech v Santa Caterině třetí v obřím slalomu. První české zlato v Itálii získal v pondělí snowboardcrossař Tomáš Pazdera. Svěřenec Marka Jelínka, který často trénuje i s týmem kolem mistryně světa Evy Samkové, v Itálii obhájil triumf z roku 2015. Tehdy měl v Rusku snowboardcross premiéru.

Pazdera mezi neslyšícími snowboardcrossaři ještě neprohrál, je rovněž úřadujícím mistrem světa. V konkurenci 25 závodníků ovládl kvalifikaci a byl nejlepší i ve vyřazovacích jízdách. "Mám obrovskou radost, s trenérem jsme udělali maximum, abych nebyl nervózní. Oproti minulé deaflympiádě se snowboardcross výrazně rozšířil, závodníků bylo teď dvakrát více a zvýšila se tak konkurence," uvedl Pazdera na facebooku.

Trenér Jelínek ocenil, jak se jeho svěřenec vyrovnal se zdravotními komplikacemi. "V létě si při tréninku utrhl vazy v koleni. Poté na soustředění na Pitztalu přišel o sluch zcela, musel odjet do Prahy a díky kapačkám mu byly zachráněny zbytky sluchu. Ve Finsku (na soustředění) měl problémy se zády," líčil.

Reklama