Hlavní obsah

Šéf biatlonu chce restartovat i běžce na lyžích. Svátek zachránil zásobník

Praha

Zima stále ani na Vysočině neudeřila plnou silou, ale návrat Zlaté lyže do Světového poháru běžců na lyžích po čtyřech letech ani bídná sněhová situace neohrozí. O víkendu se v Novém Městě na Moravě pojedou čtyři závody, jen pořadatelé museli upravit své plány.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Viceprezident Svazu lyžařů ČR Lukáš Sacher (vlevo) a šéf organizačního výboru Světového poháru v Novém Městě na Moravě Jiří Hamza.

Článek

Místo původně plánovaného pětikilometrového okruhu se bude kroužit na trati dlouhé 3,75 km.

„I to je na aktuální zimu obrovský úspěch. Na okruhu máme navezeno osmdesát centimetrů až metr, takže závody proběhnou v luxusních podmínkách, byť je škoda, že se nepojede po staré trati s esíčkami,“ říká Jiří Hamza, šéf organizačního výboru. Změn doznal i program, v sobotu se pojede volně a v neděli stíhací závody klasicky.

Foto: Sport.cz

Příprava tratí v Novém Městě na Moravě.

„Ukázalo se, jak důležité bylo rozhodnutí vybudovat zásobník sněhu, když se po Evropě ruší závody. Nějaký sníh ale potřebujeme pošetřit i na březnový Světový pohár v biatlonu,“ připomíná Hamza, jenž je zároveň šéfem biatlonového svazu. A SP v „jeho“ hlavním sportu má více než trojnásobný rozpočet.

„Učíme se mezi oběma sporty kooperovat. Pokusíme se restartovat běžecké lyžování a vrátit ho tam, kde jsme skončili v roce 2008, kdy FIS trochu na sílu Světový pohár z Nového Města na Moravě odvedla,“ připomíná Hamza slavné období Zlaté lyže, kdy byla součástí Tour de Ski. Tehdy okolí tratí na Lukáše Bauera či Pettera Northuga zaplnilo 18 000 diváků.

Na biatlon jich chodí i přes 25 000, kolik fanoušků dorazí o víkendu? „Zvolili jsme vstup zdarma, chceme areál lidem zpřístupnit. Ostatní jsou trochu optimističtější, já bych si ale přál, aby jich bylo kolem dvou tří tisíc,“ říká Hamza.

Lákadlem je vedle domácích závodníků účast kompletní špičky včetně čerstvých vítězů Tour de Ski Norky Therese Johaugové a Rusa Alexandra Bolšunova či norského esa Johannese Klaeba. Světový pohár by se měl do Nového Města vrátit i v příští sezoně jako únorová generálka na mistrovství světa v Oberstdorfu.

Program SP v Novém Městě na Moravě
Sobota
9.45 10 km žen volně, 11.15 15 km mužů volně
Neděle
11.10 10 km stíhačka žen klasicky, 13.00 15 km stíhačka mužů klasicky.
Přímé přenosy vysílá ČT sport.

Reklama