Hlavní obsah

Další česká senzace. Na běžky šla z povinnosti, teď seděla v křesle pro lídra

Nové Město na Moravě

Na startu sezonu oslnila svými výsledky Kateřina Razýmová, teď připravila příjemný šok českým fanouškům Kateřina Janatová. I když spadá do kategorie do 23 let, ve Světovém poháru v Novém Městě na Moravě zajela životní výsledek třináctým místem a dlouho se vyhřívala v křesle pro vedoucí ženu závodu. A to se pořád cítí hlavně jako sprinterka!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kateřina Janatová během závodu na 10 km při SP v Novém Městě na Moravě.

Článek

Rodačka z Jilemnice začínala s lyžováním jako sjezdařka, pak přibrala jako atletka běhání bez lyží. Na sportovní základní škole ale musela okusit i běžky. „Byla to povinnost, ale nakonec se zjistilo, že mi to dost jde, tak jsem v tom pokračovala,“ usmívá se.

Před čtyřmi lety si jako osmnáctiletý benjamínek v Novém Městě na Moravě poprvé vyzkoušela Světový pohár, pravidelně se v něm začala objevovat až od sezony 2017/18, další rok už poprvé bodovala ve sprintu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

It was fun! The best result for czech team! 7th place in team sprint. 🤗 #worldcup #czechteam

Příspěvek sdílený Kateřina Janatová (@katejanatova),Led 13, 2020 v 11:58 PST

„Mně i v atletice šly nejvíc ty krátké rychlé závody. Až letos jsem zapracovala víc i na vytrvalosti, a to na deset kilometrů stačí,“ pochvaluje si svěřenkyně reprezentačního kouče Jana France.

Aktuální sezonu má pořádně nabitou. Jako jediná z Češek vydržela na Tour de Ski až do závěrečné šichty na sjezdovce Alpe Cermis, hned další víkend vyrazila do Drážďan a brala 21. místo v individuálním sprintu a sedmé spolu s Petrou Hynčicovou v týmovém sprintu.

„Je pravda, že už docela cítím křeče v rukou a těším se na odpočinek,“ přiznává. Ale na trati desítky volně na ní únava nebyla znát. Se startovním číslem dvě vypálila od úvodních metrů, na prvních dvou mezičasech se udržela v elitní desítce.

„Dřív jsem to tak dělala vždycky, že jsem vypálila, ale v životě jsem to nevydržela. Ale jak jsem na tom líp, tak dokážu se silami vydržet dýl. Myslím, že mi sedí začít rychleji a zkusit přežít,“ popisuje svoji strategii.

„Je pravda, že když mi hlásili, že na druhém kilometru pořád vedu, měla jsem trochu obavy, jestli jsem to nepřepálila. Ale když jsem zjistila, že na sedmém kilometru ještě můžu, řekla jsem si, že tam nesmím nechat ani kousíček, aby z toho byl můj nejlepší výsledek. Trochu mi došlo jako vždycky, ještě to nemám úplně pod kontrolou,“ pousmála se.

Foto: Czech-Ski/Bóša, ČTK

Lyžařky (zleva) Kateřina Janatová a Petra Hynčicová při nedávném Světovém poháru v Planici.

Ale povedlo se, dlouho si se stužkou ve vlasech v barvách trikolory v cíli poseděla v křesle pro vedoucí závodnici, než se před ní někdo dostal.

„To jsem zažila poprvé a byl to pro mě úžasný pocit, snad si v něm ještě někdy pobudu,“ doufala Janatová, která si třináctým místem vylepšila své životní maximum o pět příček. „Určitě není náhoda, že se mi to povedlo zrovna tady, atmosféra byla úžasná,“ děkovala fanouškům podél trati.

Do nedělní klasické stíhačky vyrazí ze třinácté pozice s minimálním odstupem třeba na hvězdnou Švédku Charlotte Kallaovou nebo Finku Kerttu Niskanenovou. „Jsem lepší skejtař než klasik. Ale věřím, že když klapnou lyže a máza, mohl by z toho být dobrý výsledek,“ doufá.

Vrcholem sezony pro ni bude světový šampionát do 23 let v německém Oberwiesenthalu na přelomu února a března. A ze závodnic této kategorie před ní v sobotu v Novém Městě na Moravě byly jen dvě Švédky.

Reklama