Hlavní obsah

Česko přijde o obrovskou naději. Zlatý medailista asi bude závodit za Rakousko

Praha
Aktualizováno

Vloni se v čerstvých patnácti letech lyžař Matěj Švancer blýskl čtvrtým místem na juniorském mistrovství světa v disciplíně Big Air, letos už jako druhý český sportovec v historii získal zlato ze zimních olympijských her mládeže v Lausanne. „Výjimečný talent. Tak rychlý pokrok jsem u žádného závodníka v životě neviděl," říká o něm reprezentační kouč Roman Dalecký. Jenže od příští sezony už bude Švancer sbírat další úspěchy zřejmě v rakouských barvách.

Foto: ČOV/Václav Pancer

Patnáctiletý lyžař Matěj Švancer na zimních olympijských hrách mládeže v Lausanne vyhrál soutěž v Big Airu.

Článek

Narodil se v Praze, ale po rodičích má lyžování v krvi a zimy trávil na horách v Česku a zejména v Rakousku. „Obsazoval přední příčky i v kvalitních rakouských závodech ve sjezdovém lyžování," říká Dalecký.

A tak se Švancer v Rakousku přihlásil na specializované sportovní gymnázium, zvládl přijímací zkoušky a s rodinou se přestěhoval do Kaprunu. „Na sjezdovku to mám teď z domova tak sto metrů," usmívá se. Jenže sjezdové lyže brzy vyměnil za ty freestylové.

Foto: ČOV/Václav Pancer

Patnáctiletý lyžař Matěj Švancer na zimních olympijských hrách mládeže v Lausanne.

„Sjezdové závody byl velký stres, skákání mě bavilo víc. Naši se o mě ze začátku trochu báli, ale sjezdové lyžování je podobně nebezpečné," vypráví mladík, který při nové olympijské disciplíně Big Air létá vzduchem přes 25 metrů, během nichž předvede i tři salta s vruty. Své triky ukáže i příští víkend při finále Světového poháru v Deštném v Orlických horách.

Teaser na Soldiers 2K20

Soldiers 2K20

V zimě chodí v Rakousku do školy jen dva dny, aby měl čas na tréninky a závody, ale žádné studijní úlevy nemá. V létě je ve škole šest dnů v týdnů, navíc bude mít docházku o rok delší.

Švancer mluví doma svojí mateřštinou, ale občas už těžko hledá česká slova. V Rakousku chce zůstat a z praktických důvodů se s rodiči rozhodl reprezentovat svoji novou vlast. „Musejí zažádat o občanství v Rakousku. Když to schválí, na konferenci lyžařské federace FIS si o Matěje Rakušani zažádají a my bychom měli dát souhlasné stanovisko," líčí Dalecký.

U bunkrů poletí přes třicet metrů
Velkoměsta Atlanta a Peking, statisícová italská Modena a na závěr Deštné v Orlických horách s 600 obyvateli. Netradiční vyvrcholení má Světový pohár v akrobatickém lyžování v disciplíně Big Air (28. a 29. 2.), ale pořadatelé akce Soldiers si za deset let její existence vybudovali skvělé renomé. „Snaží se to dávat do velkých měst, ale Deštné dostalo výjimku,“ cení si šéf organizátorů Jan Prouza. Proč Soldiers, tedy vojáci? V pohraničí je řada vojenských bunkrů, které pořadatelé zabudovali i do areálu s unikátním skokem. Lyžaři na něm budou létat v sedmimetrové výšce až 30 m. Vstup je zdarma, organizátoři čekají za dva dny na patnáct tisíc diváků.

A velkému talentu vyjde český svaz vstříc. „Nechceme mu házet klacky pod nohy. Pro něj i rodiče to bude jednodušší, Rakušani spolupracují s jeho školou. Je to škoda, nabídli jsme mu myslím dobré podmínky, ale nedohodli jsme se," mrzí reprezentačního kouče.

Reklama

Související témata: