Hlavní obsah

Sjezdařům předčasně skončila sezona, vítězem SP je Kilde

Kvůli koronaviru byly zrušeny závěrečné dva závody Světového poháru ve sjezdovém lyžování mužů v Kranjské Goře. Celkovým vítězem se tak poprvé v kariéře stal Nor Aleksander Aamodt Kilde, jenž se ujal vedení v posledním odjetém závodu v sobotu v Kvitfjellu.

Foto: Giovanni Auletta, ČTK/AP

Celkovým vítězem se tak poprvé v kariéře stal Nor Aleksander Aamodt Kilde

Článek

Mezinárodní lyžařská federace (FIS) odůvodnila zrušení závodů zdravím a bezpečím závodníků a dalších účastníků. Původně se sobotní obří slalom a nedělní slalom měly jet v rámci opatření proti šíření viru bez diváků. Po zrušení závodů získal malé glóby v obou technických disciplínách Kildeho krajan Henrik Kristoffersen.

Ve středu FIS odvolala také závěrečné závody lyžařek v Aare. Plánované finále sezony v Cortině d'Ampezzo bylo zrušeno již dříve. Celkovou vítězkou ženského SP se stala jako první Italka v historii Federica Brignoneová.

Sedmadvacetiletý Kilde se stal trochu překvapivě nástupcem rakouského fenoména Marcela Hirschera, jenž před loňským koncem kariéry ovládl Světový pohár osmkrát za sebou. Kilde v této sezoně vyhrál jen únorový superobří slalom v Saalbachu a v dalších šesti závodech se dostal na stupně vítězů. Jeho dosavadním maximem v celkovém pořadí SP bylo sedmé místo.

Druhý skončil s odstupem 54 bodů Francouz Alexis Pinturault, jenž měl v Kranjské Goře coby specialista na technické disciplíny reálnou šanci Kildeho předstihnout.

Hodnocení SP v alpském lyžování mužů po zrušení závěrečných závodů v Kranjské Goře:
Konečné pořadí SP (po 36 závodech):
1. Kilde (Nor.) 1202
2. Pinturault (Fr.) 1148
3. Kristoffersen (Nor.) 1041
4. Mayer (Rak.) 916
5. Kriechmayr (Rak.) 794
6. Feuz (Švýc.) 792
...127. Zabystřan (ČR) 20.
Konečné pořadí slalomu (po 9 závodech):
1. Kristoffersen 552
2. Noël (Fr.) 550
3. Yule (Švýc.) 495
4. Zenhäusern (Švýc.) 323
5. Foss-Solevaag (Nor.) 297
6. Pinturault 286.
Konečné pořadí obřího slalomu (po 7 závodech):
1. Kristoffersen 394
2. Pinturault 388
3. Zubčič (Chorv.) 368
4. Kranjec (Slovin.) 364
5. Ford (USA) 267
6. Nestvold-Haugen (Nor.) 249.

Reklama