Hlavní obsah

Úspěchy i miliony! Ledecká vládla, ale výdělku Koukalové se nepřiblížila

Už před půlkou března museli schovat lyže, snowboardy i brusle, zimu už tak ovlivněnou rozmary počasí ještě zkrátila pandemie koronaviru. Kdo neobvyklé sezoně z českého pohledu vládl? Jednoznačně dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká.

Foto: Gabriele Facciotti, ČTK/AP

Ester Ledecká zažila parádní zimu.

Článek

Poprvé v její kariéře měly jasnou prioritu lyže, byť to původně neplánovala. Jenže po vítězném sjezdu v Lake Louise byla do posledních závodů ve hře o malý křišťálový glóbus a celkově skončila v SP desátá, o příčku níže byla ve finančním žebříčku.

Na lyžích vydělala na odměnách 93 040 švýcarských franků (asi 2,3 mil. korun), Američanka Mikaela Shiffrinová si přes vynechanou část sezony na konto připsala více než čtyřnásobek (zhruba 10 milionů).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Markétě Davidová vynesla sezona přes milion a půl.

Dalších 20 550 švýcarských franků vynesly Ledecké dva závody na snowboardu, celkem se tak dostala v přepočtu na 2,9 mil. korun před zdaněním, čímž si přes zimu vydělala jasně nejvíc z českých individuálních sportovců. Stále je ale daleko za Gabrielou Koukalovou, které biatlonová sezona 2015/2016 vynesla 6,3 milionu.

Jak si vedly další úspěšné Češky? Markétě Davidové vynesla biatlonová zima přes milion a půl, Martina Sáblíková si vyjezdila zhruba 820 000 korun, o 100 000 méně biatlonistka Lucie Charvátová a Eva Samková doplácející na nízký počet závodů ve snowboardkrosu si polepšila o necelý půlmilion, lépe na tom byl s 562 000 korunami skokan na lyžích Roman Koudelka.

České vládkyně zimy
Ester Ledecká (sjezd. lyžování, snowboarding)
Co dokázala: Začala výhrou ve sjezdu v Lake Louise, přidala třetí místo ve stejné disciplíně v Ga-Pa a v kombinaci v Crans Montaně. Celkově byla mezi sjezdařkami druhá a třetí v kombinaci. Na snowboardu proměnila dva své starty v první a druhé místo.
Co řekla: „Udělali jsme spoustu práce, zase jsem se posunula o krok dopředu a jsem pyšná na sebe i svůj tým. Jen mě mrzí, že se nepovedlo odjet víc závodů.“
Markéta Davidová (biatlon)
Co dokázala: Bronzová zima. Nevyhnula se výkyvům, mistrovství světa jí nevyšlo úplně podle představ, ale potvrdila pozici české biatlonové jedničky. Třetí místo brala ve sprintech v Östersundu, v Annecy i před prázdnými tribunami v Novém Městě na Moravě.
Co řekla: „Ty výkyvy mě mrzí, až takové by být neměly. Ale ve svěťáku jsem každý rok výš (letos čtrnáctá), s tím musím být spokojená. Zase to bylo o něco lepší než loni.“
Martina Sablíková (rychlobruslení)
Co dokázala: Nestárnoucí vládkyně dlouhých tratí ovládla už potřinácté Světový pohár, zazářila i v Salt Lake City na mistrovství světa, z nichž už má 29 medailí. Letos ovládla trojku, na pětce jí na Rusku Nataliji Voroninovou nestačil ani světový rekord.
Co řekla: „Pro mě jednoznačně úspěšná sezona. Připravovali jsme se hlavně na mistrovství světa, které mi vyšlo na jedničku. Jsem ráda, že se nám pořád daří načasovat formu na vrchol sezony.“
Eva Samková (snowboardkros)
Co dokázala: Sezona vítězství i pádů. Začala triumfem v rakouském Montafonu, pak už se na pódium ale nedostala. Při posledních dvou Světových pohárech v Sierra Nevadě a Veysonnaz jí útok na vítězství zhatily karamboly ve finálových jízdách.
Co řekla: „Jsem ráda, že jsem zdravá a zkusila jsem si nějaké nové věci. A je důležité si projít i horšími chvílemi, aby se člověk znovu ujistil, že má pořád na čem makat a že musí do každého závodu naplno.“
Lucie Charvátová (biatlon)
Co dokázala: Už byla nahlodaná, jestli neskončit, naštěstí u biatlonu vydržela a dočkala se satisfakce. Formu naznačila šestým místem v Hochfilzenu, životní závod přišel při mistroství světa v Anterselvě, kde zazářila bronzem ve sprintu, s ženskou štafetou byla čtvrtá.
Co řekla: „Určitě to byla nekrásnější sezona, kterou jsem kdy měla, i když hodně náročná, tolik závodů jsem nikdy nejela. Jsem ráda i za štafetu, že nám nejlépe vyšel závod na mistrovství světa.“

Reklama