Hlavní obsah

Sjezdaři chtějí ze vzájemné spolupráce vytěžit víc bodů z SP

PRAHA

V jednotě je síla. Své o tom vědí i čeští sjezdaři Ondřej Bank, Filip Trejbal, Kryštof Krýzl a Martin Vráblík, kteří propojili své soukromé týmy a vytvořili silnou tréninkovou skupinu. „Díky spolupráci jsme zabezpečeni jako nikdy předtím, profesionálním pojetím jsme se dostali na úroveň ostatních silných týmů,“ líčil spokojeně trenér a vedoucí týmu Tomáš Bank na páteční tiskové konferenci před startem sezóny.

Článek

Sjezdaři spolupracovali při přípravě již v předešlých letech, nyní ale propojili síly jako ještě nikdy. „Prakticky se spojily týmy čtveřice závodníků v jeden,“ podotkl Tomáš Bank, jemuž kazí radost jen úzký kádr v českém alpském lyžování. „Když loni skončila Ondrovi předčasně sezóna, tak nebyl nikdo, kdo by uvolněné místo zaplnil,“ připomněl vážné zranění svého bratra Ondřeje, který si v lednu komplikovaně zlomil nohu při slavném sjezdu v Kitzbühelu.

Léčba nejlepšího českého sjezdaře posledních let ovlivnila i přípravu skupiny. „Je to trochu rozdělené vinou zranění Ondry, který je v jiné fázi přípravy,“ potvrdil Bank starší. Trejbal s Krýzlem tak například trénoval téměř tři týdny především rychlostní disciplíny v horách v Chile, zatímco Bank se vrátil k tréninku na lyžích teprve před měsícem a připravuje se na lehčích svazích.

Bank tak bude muset oželet začátek sezóny a nejspíš ani nepojede se svými tréninkovými parťáky na jejich první závod Světového poháru, který skupina absolvuje v polovině listopadu ve finském Levi. První závod sezóny - obří slalom v Söldenu - skupina vynechá a z Čechů se v Rakousku představí jen sourozenci Záhrobští. „Do Finska asi odletí jen tři a Ondra bude mít jiný program,“ naznačil vedoucí týmu.

Závěr přípravy zpestří závody v hale

Zatímco Bank se bude připravovat na mírnějších svazích rakouského ledovce Kaunertal, zbytek skupiny absolvuje exhibiční závody v hale. „Kluci pojedou závody ve Francii a Nizozemsku. Sice podniky v hale nemám rád, bereme to ale jako test,“ uvedl Bank starší.

Závody v hale navíc sjezdařům zpestří monotónní přípravu, i když podle Banka jsou vztahy ve skupině výborné. „Hádky se většinou točí jen kolem toho, co přesně řekl Lister v Červeném trpaslíkovi,“ připomněl zálibu svých svěřenců v kultovním seriálu BBC. „Navíc mám zjištěno, že po každé hádce jdou výkony nahoru, takže je sám vyvolávám,“ dodal s úsměvem Bank.

Členové skupiny věří, že jim vzájemná spolupráce přinese zlepšení výsledků a častější přísun bodů ve Světovém poháru, byť hlavně z technických disciplín. "Budu jezdit i superkombinaci a chtěl bych se udržet na bodovacích místech ve svěťáku jak loni," prohlásil juniorský mistr světa ve slalomu Trejbal. Krýzl v minulé sezóně bodoval v SP poprvé a rád by na své výkony navázal. "vyjel jsem si startovní číslo ve čtvrté desítce, rád bych se častěji probojoval do třicítky," prohlásil.

Reklama

Související témata: