Hlavní obsah

Bank s návratem na sjezdovky nespěchá, nechce skončit jako Palander

PRAHA

Úsloví „Spěchej pomalu“ si vzal k srdci sjezdař Ondřej Bank při své snaze o návrat mezi elitu alpského lyžování. Ve středu uplynulo osm měsíců od nepodařeného skoku při tréninku na slavný sjezd v Kitzbühelu, při němž si nejlepší český lyžař současnosti zpřelámal holenní i lýtkovou kost na pravé noze, Bank se ale zatím necítí stoprocentně fit a s návratem nespěchá.

Článek

Byla to hra osudu. Bankovi vyšel úvod minulé sezóny náramně, na konci listopadu skončil třetí v superkombinaci v americkém Beaver Creeku, před Vánoci bodoval ve slalomu v italské Alta Badii a na začátku letošního roku pobral body při slalomu v Adelbodenu i superkombinaci ve Wengenu. Poté se sjezdařský cirkus přestěhoval do rakouského Kitzbühelu.

A právě při tréninku na legendární sjezd Bank neskočil ideálně závěrečnou hranu a při dopadu po sedmdesátimetrovém letu si o skelet lyžařské boty zlomil holenní i lýtkovou kost, tu dokonce nadvakrát. Následovala operace, dlouhá rekonvalescence a postupný návrat ke kondičnímu tréninku. "Kondičně jsem na tom opravdu dobře, nyní jde o to převést to na lyže," připomněl český závodník při pátečním setkání s novináři.

Na lyže se totiž mohl šestý muž kombinace na olympiádě v Turíně v roce 2006 znovu postavit až před měsícem. „Noha je - dá se říct - v pořádku, zlomenina ale byla na místě, kde je v botě největší tlak. Tři dny je v pohodě, pak o sobě čtyři dny dává vědět a bolí. Říkám, že má nálady,“ vyprávěl za týden osmadvacetiletý lyžař.

Návratu se nebojí

Přetrvávající bolest je poslední faktor, který Banka limituje. „Od stoprocentní pohody mě dělí jen ta bolest v botě,“ přitakal. Kvůli citlivému místu si proto nechal „přezkáče“ speciálně upravit. „Mám teď nejvíc vytuněné lyžáky v životě. Třikrát mi boty všelijak štelovali, upravoval se jazyk, bota se vyfoukla speciální hmotou, laserovými udělátky se měřily úhly pohybu,“ přiblížil práci expertů.

I tak se ale milovník golfu vrátí do závodního kolotoče nejdřív v prosinci či až na začátku příštího roku. „Nechci nic uspěchat, nerad bych dopadl třeba jako Kalle Palander,“ připomněl finského lyžaře, který v únoru podstoupil operaci únavové zlomeniny holenní kosti, zranění si obnovil a ve středu musel pod nůž znovu.

Ostatně, Bank sám ví, co je předčasný návrat. V roce 1996 měl podobný problém s levou nohou a když se vrátil na lyže, praskla mu kost za půl roku znovu. Tenkrát si k tomu navíc zpřetrhal vazy v koleni. Chorobopis závodníka Dukly Liberec je vůbec bohatý: třikrát zlomená noha, kolenní vazy přetrhané dvakrát, desetkrát operace...

Bank ale odmítá, že by se na svahy vracel se strachem z dalšího zranění. „Obavy jsem na lyžích nikdy neměl a doufám, že je nebudu mít ani teď,“ prohlásil pevně. Po dlouhé pauze už je navíc po lyžování pořádně hladový. „Přivítal bych, kdyby byla letošní sezóna přece jen delší než ta poslední,“ věří. Loni stihl odzávodit jen tři měsíce. „Druhou část sezóny jsem proležel, což ale vlastně taky nebylo špatné,“ dodal se smíchem milovník relaxace v horizontální poloze.

Reklama