Hlavní obsah

Švédští běžci na lyžích nepojedou na závody SP do Ruska

STOCKHOLM

Reprezentační výběr švédských běžců a běžkyň na lyžích nepojede do Ruska na závody Světového poháru, které se v Rybinsku uskuteční na přelomu ledna a února. Seveřané v čele se svou momentálně nejlepší závodnicí Charlottou Kallaovou dají přednost domácímu šampionátu a přípravě na mistrovství světa v Liberci.

Článek

"Cesta do Ruska je komplikovaná, a to včetně získávání víz. Je to desetkrát časově náročnější než jiné cesty a termín konání je velmi blízko světovému šampionátu. Rozhodování proto nebylo příliš složité," uvedl trenér švédských běžců Gunde Svan. Zároveň však přiznal, že někteří reprezentanti i tak cestovat chtěli.

Lyžařský internetový server Langd.se však k rozhodnutí nejet do Ruska uvedl, že Švédsko v tomto ohledu jedná jinak než některé jiné země. Například Německo a Norsko reprezentanty do Ruska pošlou, ačkoliv i pro ně je světový šampionát v Liberci stejně blízko jako pro Švédy.

"Zúčastníme se všech závodů Světového poháru," řekl serveru šéf německé reprezentace Jochen Behle s tím, že pro něj není myslitelné, aby Němci dali přednost domácímu šampionátu. Mimo jiné má německá reprezentace povinnosti i vůči německé televizi, která chce závody SP v Rusku přenášet. Německo podle Behleho vyšle své nejlepší závodníky i na předolympijský závod do Vancouveru, jehož se mají ze švédské strany zúčastnit jen vybraní sprinteři.

Švédská televize měla s přenosy ze Světového poháru v Rybinsku podobný záměr jako televize v Německu, avšak neúčast závodníků Tří korunek v ruských závodech může tento plán zmařit.

Norové - stejně jako Švédové - řeší problémy se závody ve Vancouveru, kam zřejmě také nepošlou všechny své nejlepší lyžaře. "Vancouver je termínově velmi blízko Tour de Ski, která končí jen o 12 dnů dříve, v Kanadě je navíc devítihodinový časový posun. Takové plánování není nijak zvlášť inteligentní," uvedl norský sportovní šéf Age Skinstad. Podobné dilema řešil i obhájce celkového prvenství Lukáš Bauer, který dal nakonec přednost Tour de Ski.

Podle šéfa běžecké sekce mezinárodní lyžařské federace FIS Jürga Capola nemůže federace po nikom autoritativně žádat, aby se jednotlivých závodů zúčastnil. "Cesta do Ruska byla velmi komplikovaná, ale teď jsme ji usnadnili s pomocí vlastní letecké dopravy. Rusové, Kanaďané a někteří další musejí mimoto na závody Světového poháru komplikovaně cestovat mnohem častěji," připomněl Capol.

Reklama