Hlavní obsah

V Německu vzniká v utajení projekt, který otřásá lyžováním. V zákulisí zuří válka

Stockholm/Praha

V přísném utajení v Německu vzniká věc, která má pomoci zásadně proměnit celé sportovní odvětví. A to klasické lyžování, v němž už má od příští sezony platit úplný zákaz používání vosků s příměsí fluoru, které jsou škodlivé pro zdraví i životní prostředí. A právě případné podvody s využitím zakázaného prvku má nové zařízení odhalit.

Foto: Profimedia.cz

Švédská běžkyně na lyžích Frida Karlssonová. Bude mít ona a její krajané v časech s novými pravidly oproti konkurenci výhodu?

Článek

„Jde to dobře. První prototyp bude hotový na začátku léta," pochvaluje si vývoj tajné zbraně kontrolorů sportovní ředitel běžecké sekce Mezinárodní lyžařské federace FIS Pierre Mignerey v rozhovoru se švédským listem Expressen.

Už na podzim FIS avizovala, že úplný zákaz fluoru ve voscích bude platit od sezony 2020/21. Pro revoluci v pravidlech však bylo nutné vyvinout účinnou kontrolu pro odhalení případných podvodů, což je podle všeho na nejlepší cestě.

Definitivní rozhodnutí ohledně revoluční změny pravidel v užívání vosků, na které čeká celý svět klasického lyžování, má padnout v pondělí 25. května.

„Technicky jsme (na kontrolu podvodů) připraveni. Vývoj kontrolního přístroje jede podle plánu. Dělá se spousta testů a výsledky jsou velmi slibné," pokračoval Mignerey, který však odmítl prozradit místo výroby i jakékoliv další detaily. Pouze sdělil, že probíhá v Německu.

„Ještě jsem celou věc sám neviděl, ale dostávám každých čtrnáct dnů reporty od firmy, která přístroj vyrábí. Samozřejmě, jako kdokoliv jiný, čekám, až vše budu moct vidět na vlastní oči," prozradil dále s tím, že zařízení má hned při kontrole páru lyží alarmem oznámit nedovolené použití fluoru.

Zatím ale stále není jisté, zda budou v závodech FIS zakázané fluorové vosky už tento rok, či až od sezony 2021/22. Řada výrobců se snaží lobbovat za oddálení zákazu. „Někteří zuřivě bojují za odložení zákazu, jiní zase za jeho okamžité zavedení. Neodvažuji se odhadnout, jak to celé skončí," řekl Mignerey.

Třeba nový šéf servisního týmu švédské reprezentace Petter Myhlback hlásí, že jeho tým je na změnu připraven, a pokud by platila už od nové sezony, mohli by závodníci jeho týmu mít před konkurencí výhodu.

„Pokud se pravidla změní už pro tento rok, vím, že jsme ve vývoji oproti všem hodně napřed. Mým cílem je, abychom byli absolutní špička. Tvrdě na tom makáme, celé jaro testujeme ve sto procentech případu jen bezfluorové produkty. Dostali jsme se skoro na stejnou úroveň jako s vysoce fluorovými vosky," ujišťuje Myhlback.

„Ve fluoru už není budoucnost. Každý to ví. Pro nás by bylo skvělé, kdyby se pravidla změnila už teď. Patřili bychom k nejlepším," dodal servisman švédských hvězd.

Jeho krajan a zástupce Švédska ve FIS Niklas Jonsson vidí věc zcela opačně. Podle něj není úplný zákaz fluorových vosků od příští sezony na místě, protože není připravena metodika testování.

„Ke spolehlivému testování vede ještě dlouhá cesta. Metodika testů navíc musí být také následně podrobena analýze. Navíc musíme vyhodnotit, zda nové substance nejsou škodlivé pro životní prostředí," nabádá Jonsson v rozhovoru pro deník Aftonbladet a zároveň zpochybňuje Mignereyho euforii kolem vývoje kontrolního zařízení.

„Nemáme žádné náznaky, že by se něco takového dělo. Vlastně o tom nemáme vůbec žádné informace," přiznal.

Aftonbladet zároveň připomíná, že Jonsson není v záležitosti úplně objektivní, protože donedávna pracoval v managementu firmy Skigo vyrábějící lyžařské vosky.

Majitel firmy Christer Majbäck oznámil, že 13 výrobců vosků se dohodlo, že se bude snažit tlačit na FIS a přesvědčit ji, že její rozhodnutí není správné a dokonce hrozí, že se budou soudit o stamilionové odškodné.

Kritici FIS ukazují do jejích řad zejména na norskou legendu Vegarda Ulvanga a Fina Marttiho Uusitala. Oba jsou totiž spojeni s výrobci vosků Swix, respektive Vauhti Speed Ab, kteří se výrazně profilují jako bezfluorové.

Rozdíly jsou obrovské

Majbäck uvádí, že firmy sice na základě legislativy EU již několik let vědí, že dojde k radikálnímu snížení limitů fluoru ve voscích, ale s jeho úplným zákazem se nepočítalo.

„Vůbec nevědí (FIS) o čem rozhodli. Fluoridové produkty tvoří jen mikroskopickou část. Před direktivou EU činily 0,005 procent, podle nových předpisů použije celý náš průmysl gram substance na celý rok," upozorňuje.

Pracovní skupinu, která připravuje vývoj zařízení, řídí Roman Kumpošt, český zástupce v předsednictvu Mezinárodní lyžařské federace a místopředseda Českého olympijského výboru. „Vývoj zařízení je v procesu, celý systém se připravuje a příprava zařízení běží podle plánu. O jeho nasazení musí ale finálně rozhodnout předsednictvo FIS," řekl Sport.cz Kumpošt.

Majbäck rovněž zpochybnil tvrzení svého krajana, servismana Myhlbacka, že s bezfluorovými vosky už je schopen dosahovat stejných výsledků jak s fluorovými:

„Myhlbacka osobně neznám, asi bude špička v oboru. Bohužel je ale mimo. Když porovnáme produkty s fluorem a bez něj, troufám si říct, že na 15 kilometrech mluvíme o rozdílu dvou až deseti minut. Rozdíly jsou ohromné."

Reklama

Související témata: