Hlavní obsah

Vláda přidala na lyžařské mistrovství v Liberci 189 miliónů

PRAHA

Vláda ve středu rozhodla, že z rozpočtové rezervy uvolní dalších 189 miliónů korun na financování mistrovství světa v klasickém lyžování, které bude v únoru hostit Liberec. Náměstek ministra školství a tělovýchovy Jan Kocourek řekl, že peníze budou použity na výstavbu sociálního zázemí pro diváky, ubytování a řešení dopravní situace v místě mistrovství.

Článek

Mluvčí mistrovství světa Zdeněk Soudný prohlásil, že 189 milionů korun jsou peníze, s nimiž pořadatelé v rozpočtu počítali. "Vláda je jen formálně potvrdila," dodal Soudný.

Soudný ČTK neřekl, co se konkrétně skrývá za pojmy sociální zázemí pro diváky, ubytování a řešení dopravní situace. "Informaci od náměstka ministra školství, mládeže a tělovýchovy považujeme za dostatečnou," konstatoval Soudný. Mluvčí neodpověděl ČTK na otázku, kdy pořadatelé poskytnou veřejnosti detailní údaje o tom, na co 189 miliónů korun z rozpočtové rezervy vlády věnují.

Mikroskopická ukázka nemožnosti pořádání olympijských her

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) rozhodnutí vlády označil za vynucený krok. Kabinet měl podle něj krátce před začátkem šampionátu jen dvě možnosti. "Dostát reputaci České republiky a ty nezbytné výdaje uhradit, nebo riskovat obrovskou světovou ostudu a v podstatě znehodnotit ten miliardový výdaj, který by tam byl do té doby vykonán," řekl.

Zdůraznil, že on sám s rozhodnutím pořádat mistrovství světa v Liberci, o němž rozhodla předchozí vláda, nesouhlasí. Má to podle něj ale i pozitivní stránku. "Je-li tento výdaj mikroskopickou ukázkou toho, proč nemohou být nikdy v České republice olympijské hry, pak to nebyly vyhozené peníze," podotkl.

Peníze podle Kocourka organizátorům mistrovství scházejí i kvůli světové finanční krizi. I když velké světové firmy neztratily o podnik zájem, nemohou si podle Kocourka dovolit do reklamy investovat tolik, kolik předpokládaly.

Šampionát podle dostupných informací bude stát asi dvě miliardy, z toho více než polovina plynula ze státního rozpočtu na výstavbu areálů, ubytování závodníků a rozvoj infrastruktury.

Zatím posledních 70 miliónů korun uvolnila vláda v říjnu. Ze státních peněz se postavil areál ve Vesci, rekonstruovaly se skokanské můstky na Ještědu a koleje Technické univerzity pro závodníky, postavily přístupové komunikace a vystavěly byty v Zeleném údolí, kde mají rovněž bydlet účastníci šampionátu. Využití státních peněz bude prověřovat Nejvyšší kontrolní úřad a závěrečná zpráva by měla být předložena v srpnu příštího roku.

Město Liberec dá na mistrovství 380 miliónů a Liberecký kraj 146 miliónů korun, z marketingu by mělo plynout do pokladny až 150 miliónů. Příspěvek od mezinárodní federace FIS je 11 miliónů švýcarských franků, což je asi 180 miliónů korun, na vstupném by se mělo vybrat 120 miliónů korun. Příjmy z televizních práv nebyly zatím zveřejněny.

Mezinárodní lyžařská federace (FIS) chystá na příští týden do Liberce inspekci. Na sever Čech přijede generální sekretářka FIS Sarah Lewisová a marketingový ředitel Christian Knauth i kvůli tomu, aby s organizačním výborem probrali malý zájem veřejnosti o šampionát a stagnující prodej vstupenek.

Reklama

Související témata: