Hlavní obsah

Sdruženářům pomohlo k lepším výsledků i více peněz na přípravu

LIBEREC

Čeští sdruženáři dostali na přípravu více peněz než na minulou sezónu, což přispělo k překvapivě dobrým výsledkům reprezentantů v úvodních závodech Světového poháru. V sezóně 2007-2008 měli k dispozici zhruba 2,8 miliónu korun, na současnou sezónu získali 4,3 miliónu korun. Díky vylepšenému rozpočtu se o závodníky starají fyzioterapeutka Petra Sobotková a psycholog Tomáš Nagy.

Foto: archiv

Tomáš Slavík

Článek

"Jejich vliv na kluky je velmi kladný, pomáhají jim nejen ve sportu, ale i v životě. A konečně máme tým, v němž si reprezentanti fandí, smějí se a dokážou se odpoutat od problémů," řekl ve čtvrtek novinářům trenér národního družstva Luděk Šablatura.

Při Světovém poháru v Kuusamu obsadil Pavel Churavý 4. místo a Tomáš Slavík byl desátý. V Trondheimu skončil Miroslav Dvořák devátý. Churavému patří v celkové klasifikaci 12. příčka, Dvořákovi 20. a Slavíkovi 22.

"Díky fyzioterapeutce se nám daří předcházet zdravotním problémům. Zpevňujeme hlavně hluboké svaly, ovládá i akupunkturu a věnuje se nám pořád. Navíc je to veselá holka do party," řekl ČTK Slavík.

Trénují v Harrachově

Reprezentace ve složení Churavý, Slavík, Dvořák, Aleš Vodseďálek a Martin Skopek nyní trénuje v Harrachově, v nedalekých polských Jakušicích a v Liberci. Kvůli nedostatku sněhu ve Vesci se o víkendu neuskuteční Světový pohár v Liberci, další prosincové závody se konají 20. a 21. prosince v rakouském Ramsau a 27. a 28. prosince v německém Oberhofu.

V Ramsau dá Šablatura vedle Churavého, Slavíka a Dvořáka šanci i Vodseďálkovi a Skopkovi. Jeden z nich nastoupí v sobotu a druhý v neděli. "Věřím, že hlavně Vodseďálek se ve Světovém poháru brzy otrká, abychom měli čtvrtého dobrého závodníka do štafety," konstatoval Šablatura. Na únorovém a březnovém mistrovství světa v Liberci by česká štafeta ráda skončila do 5. místa, v jednotlivcích myslí sdruženáři na výsledek do 10. místa.

Na závěř přípravy pocestují do Norska

Před mistrovstvím světa si naplánovali soustředění v Liberci a v Bedřichově, kde budou od 21. do 31. ledna. "Věříme, že na běžecké trati ve Vesci už bude sníh. Okruh známe z minulého roku a příliš by nám nevadilo, kdybychom museli trénovat v Bedřichově. Hlavní je, aby byly připravené můstky na Ještědu a mohli jsme si tam zvyknout na vítr nebo na mlhu," řekl Šablatura. Na závěrečnou přípravu před šampionátem odcestují sdruženáři do Norska, kde očekávají stálejší počasí a rovněž větší klid než v Česku.

"Družstvo má stále ještě rezervy. Kombinézy nám vyhovují, ale pořád hledáme optimální běžky. A skokanské lyže nesplňují Slavíkovy představy," podotkl Šablatura. Poté, co sdruženáři skáčou od letošní sezóny pouze jedno kolo, jsou rozdíly při běhu mnohem menší než dříve. "Jízda v balíku připomíná cyklistiku, musíme si mnohem lépe hlídat úniky a naučit se rozhazovat lokty," řekl trenér.

Rozpočet mají sdruženáři letos vyšší díky mistrovství světa. Od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy dostali na přípravu dva milióny korun. "Lyžařský svaz ale obdržel z ministerstva pro tři disciplíny celkem 13 miliónů korun a při jejich rozdělování jsme byli ošuleni. Svaz dal běžcům 7,5 miliónu korun, skokanům 3,5 miliónu korun a nám jenom dva milióny," prohlásil předseda úseku severské kombinace Radek Cikl.

Reklama