Hlavní obsah

Bauer: Tour de Ski bude první signál, zda jde všechno podle plánu

PRAHA

Tři dny po Vánocích se pustí do obhajoby celkového prvenství v náročném seriálu Tour de Ski. Letos ale běžec na lyžích Lukáš Bauer bere sérii především jako test formy v rámci přípravy na únorové mistrovství světa v Liberci. „Umístění v první pětce konečného pořadí by byla dobrá zpráva pro šampionát,“ má jasno úřadující vítěz Světového poháru.

Foto: Sport.cz

Lukáš Bauer při přípravě na dachsteinském ledovci.

Článek

Bauer vstoupil do nové sezóny na konci listopadu a po čtyřech závodech mu patří v průběžném pořadí SP osmá příčka se ztrátou 63 bodů na vedoucího Švýcara Colognu. „Asi trochu brzdíme očekávání fanoušků, letošní sezóna je ale postavená jinak, než ta minulá. Z našeho pohledu jsou výsledky trochu nad očekáváním,“ řekl Bauer novinářům po návratu z posledního závodu v Davosu.

Dosavadní vývoj seriálu jedničku českého běžeckého lyžování nepřekvapil. „Jde to podle očekávání, nikdo nevyčnívá. Každý chce uspět na mistrovství světa,“ podotkl při pohledu na průběžné pořadí seriálu. Úspěchu na šampionátu podřizuje vše i Bauer. I proto vyhání z hlavy vzpomínky na úspěšný minulý rok. „Snažím se nemyslet na loňskou sezónu, je to svazující. Snažím se myslet na to, že nejdůležitější je mistrovství v Liberci,“ utvrzuje se.

Před Tour těžký trénink

Předvrcholem sezóny bude pro závodníka z Božího Daru Tour de Ski. Celý bílý cirkus se odstěhuje na Štěpána do německého Oberhofu, kde 27. prosince třetí ročník seriálu odstartuje a postupně se přes Prahu a Nové Město přesune do Val di Fiemme, kde 4. ledna vyvrcholí. „Tour by měla být prvním signálem, zda jde všechno podle naplánovaného scénáře. Pocity ze závodění jsou samozřejmě spojeny s výsledky. Dobrou zprávou směrem k mistrovství světa by bylo umístění v první pětce konečného pořadí,“ má jasno Bauer.

Před posledním závodem v Davosu nastartoval svůj organizmus pětidenním pobytem ve výšce přes 3000 metrů a do začátku Tour jej čeká tvrdá příprava. „Mám rozepsané tréninky na hranici aerobního prahu až maxima, na hranici maximální tepové frekvence,“ zasvětil Bauer novináře do plánu své přípravy. „Musíte trénovat na hranici přetrénování, ale nesmíte to zase přepísknout. Odpočinek je důležitý a někdy se vyplatí víc odpočívat než trénovat,“ doplnil se smíchem.

I když se nad průběhem sezóny nijak nevzrušuje, sleduje Bauer své soupeře pozorně. Na koho si dává největší pozor? „Počítám s Axelem Teichmannem, pořád věřím Tobiasi Angererovi, i když je teď nemocný. A rozjíždět se začíná také Tord Asle Gjerdalen,“ vyjmenoval a přiznal, že krom tradičního shánění vánočních dárků na poslední chvíli mu přidělává starosti i současné teplé počasí. „Snad se ochladí, aby se závody Tour daly připravit. Mrzelo by mě, kdyby se v Novém Městě nejelo. Co se týče obliby, jsou tamní tratě na prvním místě,“ doplnil.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články