Hlavní obsah

Björgenová se vrací! Cílí na Vasák, ale zaútočit může na nový Grand Slam, kam patří i Jizerská 50

Aktualizováno

Před necelými dvěma roky ukončila bohatou kariéru, teď se nejslavnější norská lyžařka Marit Björgenová ve 40 letech vrací do bílé stopy. Věnovat se chce dálkovým běhům. Závodit bude za úspěšný tým bratrů Auklandů Ragde Eiendom.

Foto: Profimedia.cz

Norská lyžařka Marit Björgenová se vrací do stopy

Článek

„Už jsem dva roky mimo závodní dění a chybělo mi, že se nemůžu zaměřit na konkrétní cíl," řekla Björgenová, držitelka rekordních 15 olympijských medailí televizi NRK.

Zatím plánuje účast jen na legendárním Vasově běhu, ovšem nevyloučila ani další laufy v rámci seriálu Ski Classics. „Jsem zvědavá na nové věci," přiznala.

Jako první se tak může pokusit získat novou trofej, tak zvaný Grand Slam, který vyhlásila Visma Ski Classics. Co to znamená? Vyhraje ho závodník, který zvítězí na čtyřech nejprestižnějších závodech seriálu dálkových běhů v jedné sezoně. Vedle italské Marcialongy, švédského Vassaloppetu a norského Birkenbeinerrennet v prestižní čtveřici nechybí ani Jizerská 50!

Zatím se to nepodařilo nikomu, i když někteří měli toto prvenství již na dosah. Mezi běžci, kteří měli k tomuto prestižnímu titulu nakročeno, byly také hvězdy českého běžeckého lyžovaní a několikanásobní vítězové Jizerské 50 Kateřina Smutná a Stanislav Řezáč.

Foto: eD system Bauer Team

Kateřina Smutná na trati Vasova běhu.

„Musím začínat pomalu. Byla to zábava, ale je přede mnou spousta práce," plánuje Björgenová, která vloni porodila druhého syna.

V příští sezoně bude tým Ragde Eiendom reprezentovat i další slavná Norka Therese Johaugová. „Tak to je neuvěřitelná zpráva," reagovala Johaugová na comebackkrajanky. „Nepřekvapilo by mě, kdyby i na Vasově běhu figurovala na špici," dodala.

Björgenová je osmnáctinásobnou mistryní světa a čtyřnásobnou vítězkou Světového poháru, z patnácti olympijských medailí má osm zlatých. Ve Světovém poháru vyhrála během šestnácti sezon rekordních 114 individuálních závodů.

Reklama