Hlavní obsah

Janda se může při Turné čtyř můstků vrátit do špičky

Potvrdit návrat do světové špičky může skokan na lyžích Jakub Janda při Turné čtyř můstků, seriálu, který před třemi lety vyhrál. A kdyby se mu podařil, jak sám říká, jeden fantastický výsledek, mohl by si zvednout sebevědomí před únorovým mistrovství světa v Liberci.

Článek

Favority turné, které odstartuje v neděli 28. prosince kvalifikací v Oberstdorfu, jsou vedoucí muž SP Švýcar Simon Ammann a Rakušané Gregor Schlierenzauer, Wolfgang Loitzl a Thomas Morgenstern, loni druhý muž celkového pořadí. Obhajovat vítězství nebude Fin Janne Ahonen, jenž po sezoně ukončil kariéru.

"Kdyby se podařilo alespoň v jednom závodu dostat se na stupně vítězů, to by člověka nakoplo. Ujistil bych se, že na to doopravdy mám," prohlásil Janda, který letos na jaře chtěl se skákáním skončit. Nakonec si to ale rozmyslel i díky tomu, že obnovil spolupráci se slovinským koučem Vasjou Bajcem, s nímž prožil nejlepší roky své kariéry.

Vedle Jandy budou na Turné z českých skokanů také Roman Koudelka a Ondřej Vaculík, čtvrté místo obsadí zřejmě Borek Sedlák místo Jana Matury, čtvrtého nejlepšího Čecha ve Světovém poháru. "Nominaci bude schvalovat rada v sobotu," řekl šéf skokanského úseku Leoš Škoda

Svaz musí řešit otevřený dopis

Vedení svazu rovněž musí řešit otevřený dopis reprezentantů, v němž si skokani stěžují na nesrovnalosti ve vlastnictví reklamních ploch a jejich využití. Jde zejména o místa na lyžích, které jsou ve vlastnictví skokanů. "Z tohoto důvodu také budeme po zbytek sezóny využívat ploch pro osobní účely," stojí v dopisu. "Já bych to nekomentoval, zítra to budeme řešit," prohlásil Škoda.

Ze souboje Ammanna s Rakušany při 57. ročníku Turné čtyř můstků však může profitovat někdo další. "Nezapomínejte na Nory nebo Martina Schmitta," připomněl Loitzl zejména Anderse Bardala a Jacobsena a zkušeného Němce.

"Turné je pro mě letošním největším cílem, chci vyhrát," překvapil Schlierenzauer svým prohlášením v sezoně s vrcholem na mistrovství světa. "Mým snem je vyhrát a myslím si, že moje šance jsou velmi velmi dobré," nenechal se zahanbit stejnými ambicemi ani Ammann. Je si ale vědom, že proti Rakušanům to bude mít obtížné. "Bude to souboj nervů," podotkl.

První závod je na programu v pondělí v Oberstdorfu, na Silvestra a na Nový rok se bude skákat v Garmisch-Partenkirchenu. Po dni volna čekají skokany závody v Innsbrucku a čtyřdílný seriál skončí 5. a 6. ledna v Bischofshofenu. Turné čtyř můstků je dotováno částkou 110 000 eur (skoro tři miliony korun), za celkové vítězství je navíc automobil v hodnotě 30 000 eur (téměř 800 000 korun).

Program:
28.-29. prosince: Oberstdorf,
31. prosince-1. ledna: Garmisch-Partenkirchen,
3.-4. ledna: Innsbruck,
5.-6. ledna: Bischofshofen.

Reklama