Hlavní obsah

Bauer doběhl na klasické patnáctce v Novém Městě pátý

Český lyžař Lukáš Bauer si v závodě Tour de Ski v Novém Městě na Moravě doběhl na trati 15 km klasicky pro páté místo. Z vítězství se radoval Němec Axel Teichmann. Pro druhé místo si doběhl Nor Martin Johnsrud Sundby, třetí skončil Nikolaj Čebotko z Kazachstánu. Vedení v seriálu Tour de Ski udržel Švýcar Dario Cologna, jenž ve středu skončil patnáctý. Závod žen vyhrála Finka Virpi Kuitunenová.

Článek

Obhájce loňského triumfu ve Světovém poháru a Tour Bauer ve středu ztratil na vítězného Teichmanna 13,4 sekundy. I když před domácími fanoušky nedosáhl na vytoužené stupně vítězů, posunul se vpřed celkovým pořadím o 13 pozic. "Je příjemné dostat se do desítky, to bych považoval za dobrý výsledek, ale ještě jsou tři závody," komentoval své postavení v Tour Bauer.

Na start šel s tím, že se mu v Novém Městě daří a chtěl vyhrát. "To se sice nepovedlo, ale s výsledkem musím být spokojený, i když žádná velká rezerva ve výkonu nebyla. Na víc jsem dneska asi neměl," uvedl po závodě Bauer. Cítil rezervu pouze v jediném sjezdu. "Měl jsem pocit, že mi lyže nejedou tak jako ostatním, ale ve zbytku trati to bylo v pohodě," uvedl jednatřicetiletý běžkař.

Bauer i Teichmann zrychlovali postupně

Teichmann po pomalejším začátku předvedl skvělou stíhací jízdu a zvítězil o pět sekund před Norem Martinem Johnsrudem Sundbym. "Necítil jsem se na startu moc jistý, že bych mohl být vysoko a dokonce vyhrát," řekl novinářům vítěz. "Měl jsem zpočátku divné pocity. První kolo nic moc, ale pak jsem se rozjel a na konci už to bylo dobré," uvedl Teichmann.

Třetím místem překvapil Kazach Nikolaj Čebotko. Bauer byl zprvu trochu pomalejší, ale kolem desátého kilometru zrychlil a dotáhl se na nejlepší. Na stupně vítězů to ale nevyšlo. "Chtěli jsme na bednu, nakonec neměl velkou ztrátu. Podal kvalitní výkon," komentoval kouč Miroslav Petrásek manko necelých tří sekund na pomyslnou medaili. "Že je devátý celkově, to je povzbudivá zpráva. Budeme bojovat o každé místo," prohlásil.

Lídrem Tour minimálně do novoročních sprintů v Novém Městě zůstal Švýcar Cologna. "Mým cílem bylo moc neztratit, jsem rád, že jsem se udržel v čele. Pro vývoj v Tour de Ski to byl velmi důležitý závod," řekl Cologna, který má na Bauera náskok necelou minutu. Na stupně vítězů chybí českému lyžaři 41,9 sekundy.

Dalším reprezentantům se vůbec nedařilo. Jiří Magál dojel na 39. místě, Milan Šperl byl sedmačtyřicátý a Aleš Razým skončil mezi 61 startujícími hned za ním. Na start se nepostavil kvůli nachlazení Němec René Sommerfeldt, který byl loni za Bauerem druhý v konečném pořadí Tour.

V Novém Městě vyhrála suverénně Kuitunenová

Finská běžkyně na lyžích Virpi Kuitunenová vyhrála suverénním způsobem středeční desetikilometrový závod klasickou technikou v Novém Městě na Moravě a dostala se do vedení v Tour de Ski. Nejlepší česká reprezentantka Kamila Rajdlová obsadila ve čtvrtém dílu seriálu 33. pozici.

Vítězka prvního ročníku Tour z roku 2007 Kuitunenová potvrdila, že je excelentní klasičkou, a triumfovala s náskokem 37,6 sekundy před krajankou Aino Kaisou Saarinenovou. Třetí skončila Norka Marit Björgenová. Stejné pořadí je i celkově, přičemž mezi oběma Finkami je malý rozdíl 5,6 sekundy.

Díky triumfu na Zlaté lyži se čtyřnásobná mistryně světa Kuitunenová posunula v průběžném pořadí Tour ze šestého místa. Vyměnila si tak pozici s italskou vítězkou pražského sprintu Ariannou Follisovou, jež dnes skončila v poli poražených na 16. příčce.

Skvělá forma 

Vítězná Kuitunenová přiznala, že tak dobře jako ve středu se jí už mnoho let nejelo. "Hned po startu jsem se cítila ve skvělé formě. Trať byla excelentní, hodně mi pomohli i výborní diváci. Za mými výsledky je tvrdá letní příprava," uvedla na tiskové konferenci Kuitunenová, která se těšila na dnešní silvestrovskou party. "Chystáme malou oslavu v hotelu," řekla.

Závod se nevydařil domácím reprezentantkám. Klasička Rajdlová, jež se vrací po mateřské pauze, se nevešla do elitní třicítky a za Kuitunenovou zaostala o dvě a půl minuty. "Moc spokojená nejsem, dneska jsem to čekala lepší," řekla Rajdlová, která v průběžném pořadí seriálu klesla o dvě místa na 31. pozici.

Eva Skalníková a Eva Nývltová uzavřely pořadí na 44. a 45. místě. Poslední Nývltová ztratila na svou reprezentační kolegyni téměř minutu a kvůli překročení časového limitu už v Tour nebude pokračovat. Stejně jako nemocná Eliška Hájková, jež nenastoupila už ve středu. Na Nový rok se v Novém Městě jedou sprinty.

Muži - 15 km klasickou technikou:
1. Teichmann (Něm.) 39:03,7, 2. Johnsrud Sundby (Nor.) -5,0, 3. Čebotko (Kaz.) -10,5, 4. Mae (Est.) -11,3, 5. Bauer (ČR) -13,4, 6. Rönning (Nor.) -14,7, 7. Legkov -15,0, 8. Pankratov (oba Rus.) -18,8, 9. Veerpalu (Est.) -23,1, 10. Piller Cottrer (It.) -24,1,...39. Magál -1:31,8, 47. Šperl -2:09,3, 48. Razým (všichni ČR) -2:12,9.
Průběžné pořadí Tour de Ski (po 4 ze 7 závodů):
1. Cologna (Švýc.) 1:24:36,9, 2. Ročev (Rus.) -16,3, 3. Teichmann -16,5, 4. Rönning -20,9, 5. Johnsrud Sundby -47,9, 6. Piller Cottrer -50,6, ...9. Bauer -58,4, 39. Šperl -3:19,15, 44. Razým -3:52,6, 47. Magál -4:22,5.

Reklama

Související témata: