Hlavní obsah

Bauer po patnáctce: Chtěl jsem vyhrát, ale jsem spokojený

Václav ProcházkaSport.czPrávo

Až do konce Tour de Ski bude bojovat aktuálně nemocí oslabený Lukáš Bauer. Český reprezentant v běhu na lyžích skončil ve středečním závodě v Novém Městě na Moravě na 15 km klasicky pátý. Mezi nejlepší pěticí by vítěz Světového poháru nechtěl v konečném hodnocení chybět. Lyžař si po dojezdu pochvaloval, že se mu podařilo posunout výš v celkovém pořadí.

Článek

Na stupně to nebylo. Co říkáte pátému místu na vaší silné klasické patnáctce?

Chtěl jsem vyhrát. Dařilo se mi tu. Chtěl jsem se posunout co nejvýš v celkovém pořadí, to vyšlo.

Takže jste spokojen?

Nakonec velmi.

Cítíte, že jdete s formou stále výš?

Určitě. ještě abych to potvrdil ve zbylých závodech. Ve sprintu by ale byl zázrak, kdybych něco zajel. Asi zase ztratím. Ale po odpočinku zkusím zaútočit na sobotní dvacítce ve Val di Fiemme.

K posunu vpřed vám tam můžou pomoci třeba i bonusové vteřiny na prémiích...

Radši nebudu myslet na to, kam se lze posunout. Na páté místo je minimální ztráta, za mnou je to ale také nasekané.

Platí dál, že bojujete tedy o místo v elitní pětce?

Byl by to super výsledek, doufám, že to nebude po minulé sezóně bráno jako že ustupuju. Do desítky je to slušný výsledek a pak si budu říkat, že účast v Tour stála za to.

Co průdušky, které vám před startem Tour dávaly zabrat?

To se uvidí večer. Doufám, že ten chlad, největší během celé série, se na mě nepodepíše. Ani během závodu jsem ale neměl problém. Doufám, že to tak zůstane.

Jak jste se vůbec cítil na trati?

Velmi dobře. Moc o tom nemáte čas při závodě přemýšlet. Rezervy jsem ale také moc necítil, záleželo jen, jak zajedou soupeři.

Na trati bylo husto i přesto, že se startovalo po minutě. Vyvezl jste se za někým?

Moc to nešlo. Jel jsem s Rehemou, pak s Rönningem, ale schovat se za ně moc nedalo.

V cíli jste máchl hůlkou, asi jste byl zprvu nazlobený...

Jestli hlášení z trati sedělo, tak jsem v závěrečném kole před poledním sjezdem a kopečkem měl na nakonec třetího Čebotka plus dvě vteřiny, v cíli minus tři. Lyže jsem měl super pro první půli okruhu. Pak přišel v esíčkách jemnější navezený sníh, někde jsem to musel ztratit. To je pět vteřin z ničeho. A když si pomyslím kolikrát jsem ten úsek v závodě jel...

Pořád to zdaleka není to co před rokem, v Novém Městě jste tehdy neměl přemožitele. Nezneklidňuje vás to?

Naopak jsem uklidněný výsledky. Jsem zase o kus nahoře. Minulá sezóna byla výjimečná. Tahle je navíc nastavená jinak pro mistrovství světa v Liberci. Je to tentokrát třeba těžší i v tom, že chybí řada sprinterů a tak cenné bonusy berou i ti, co se zaměřují na delší tratě.

Není ale závodnické duši líto, že to není jako loni?

Samozřejmě bych byl radši, kdyby to tak bylo. Je tu ale šedesát lidí a každý z nich chce být co nejvýš. Formu nemám takovou jak před rokem, to je realita. Není každý den posvícení. Ale to nechci říkat, to by znělo špatně, tyhle výsledky beru. Věřím hlavně, že mistrovství vyjde. Pak to bude dobře. Když ne, bude to špatná sezóna.

Jaký bude silvestrovský večer?

Jako u dalších závodníků. Sklenka šampaňského a spát.

Reklama