Hlavní obsah

Extrémní biker Kopka si to rozdá na Jizerské 50 s lyžaři

PRAHA

Vzdoroval šedesátistupňovému vedru v australských pouštích i kostarickém pralese, ve čtyřicetistupňových mrazech vyhrál závod na Aljašce. Extrémní závody, to je svět pětačtyřicetiletého bikera Jana Kopky. Nový rok zahájí jablonecký závodník další neobvyklou výzvou: při víkendové Jizerské 50 se v sedle svého kola utká s běžci na lyžích.

Foto: Archiv

Cyklista Jan Kopka

Článek

Řeklo by se, že pro bikera, který v roce 2007 dokázal vyhrát 1800 kilometrů dlouhý přejezd napříč zamrzlou Aljaškou, bude závod s příznivci bílé stopy nudnou záležitostí, bývalý sjezdař ale bere i podnik v Jizerských horách vážně. A v Bedřichově se nejspíš objeví na startu hned dvakrát: při páteční Bedřichovské 30 a pravděpodobně i při sobotní firemní štafetě.

Výhodu běžkařů chce snížit použitím speciálního sněžného kola. „Má výrazně širší pneumatiky, které jsou podhuštěné. Díky tomu se do sněhu nezařezávají, ale zůstávají na povrchu ledové krusty. Na sněhu je jízda těžší a fyzicky náročnější. Musím být opatrnější, ale dá se to rozjet i na 50 km/h,“ přibližuje Kopka, podle nějž při použití širokých gum nehrozí nebezpečí zničení tratě pro nedělní hlavní závod na 50 kilometrů.

Na trať se jako rarita svého závodu vydá až jako poslední, sám je ale zvědavý, jak si v konkurenci „prkýnkářů“ povede. „Nikdo mi moc velké šance nedává, ale myslím, že na dobrý čas mám,“ věří. Sníh a mráz jako soupeře nebere. „Nebojím se, že by mi byla zima. Na Aljašce bylo mínus čtyřicet a dalo se to přežít. Tvrdou zimu mám mnohem raději než úmorné vedro,“ má jasno dobrodruh z Jablonce.

Registrace je stále možná 

Jizerskou padesátku letos čeká již 42. ročník a příznivci dlouhých běhů na lyžích, kteří se nestihli do závodu přihlásit přes on-line registraci, mají stále šanci doplnit startovní listinu. „Do nedělních závodů na 50 a 12 km přihlásit od čtvrtka 8. ledna až do soboty 10. ledna 2009 v libereckém hotelu Babylon vždy od 8 do 19 hodin. Na páteční Bedřichovskou 30 je možné přihlásit se ve stejný den, tedy 9. 1. 2009, od 10 do 12 hodin a to přímo na stadiónu v Bedřichově. Upozorňujeme, že v obou případech je možná pouze platba v hotovosti,“ uvedlo vedení závodu v úterní tiskové zprávě.

Reklama

Související témata:
Jizerka