Hlavní obsah

Auto na záchytném parkovišti vyjde při MS na 300 korun denně

LIBEREC

Na dvou velkých záchytných parkovištích pro mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci zaplatí diváci za osobní auto denně 300 korun, nebo 12 eur. Ze získaných peněz se uhradí příprava a provoz parkovišť. Příjmy z nich poslouží také na bezplatnou kyvadlovou dopravu do běžeckého areálu ve Vesci a ke skokanským můstkům na Ještědu.

Článek

V úterý to řekl manažer pro dopravu na mistrovství světa Tomáš Pochop. "Přístupové cesty k záchytným parkovištím povedou z rychlostní komunikace I/35. Na každé z nich se vejde až 4000 aut. První parkoviště vyroste na letišti v Liberci - Ostašově a druhé na čtyřpruhové silnici I/14 na úseku od rychlostní komunikace R35 ke kruhovému objezdu v Kunraticích," konstatoval Pochop.

Liberecké letiště leží na louce a musí se zpevnit plastovými dlaždicemi. "Příprava a provoz obou parkovišť vyjde na šest až sedm milionů korun. Nejvíce peněz si vyžádá vybudování a rozebrání provizorního parkoviště v Ostašově. Vysoké náklady se pokryjí právě z poplatků za parkování," uvedl Jaroslav Hauptvogel, vedoucí liberecké společnosti Activ, kterou si pořadatelé najali na zajištění parkování při mistrovství světa.

Položení plastových dlaždic v Ostašově je nutné, protože při oblevě by kola automobilů letiště rozryla. Na osvětleném parkovišti najdou motoristé i WC a vznikne tam sociální zázemí pro 60 pracovníků obsluhy.

Žádný zisk

Hauptvogel upozornil, že Activ nebude mít z parkovišť žádný zisk. "Z tržeb za parkovné pokryjeme pouze naše náklady," dodal Hauptvogel. Letiště patří liberecké radnici a parkoviště na sedmi kilometrech silnice I/14 pronajme pořadatelům mistrovství světa Ředitelství silnic a dálnic. "Komunikaci jim podle zákona poskytneme bezplatně, protože ji využijí nikoliv pro komerční, ale pro sportovní účely," prohlásil provozní náměstek z Ředitelství silnic a dálnic v Liberci Josef Vrba.

Kdyby se obě parkoviště zcela zaplnila, pak by denní příjmy z nich dosáhly 2,4 milionu korun. Mistrovství světa trvá 12 dní a tržby za parkovné by tedy mohly v ideálním případě vyšplhat až k 29 milionům. Tolik motorizovaných návštěvníků se ale neočekává. Náklady na bezplatnou kyvadlovou dopravu na sportoviště pořadatelé vyčíslili na 15 milionů korun, náklady na bezplatnou městskou dopravu na dalších sedm milionů.

V okolí letiště v Ostašově očekávají policisté během šampionátu dopravní problémy. K letišti řidiči dojedou z rychlostní komunikace R35 přes kruhové objezdy v Růžodole, před nimiž se však ve špičkách tvoří kolony aut již nyní. Při mistrovství světa automobilový provoz ještě více zhoustne.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články