Hlavní obsah

Bauer je mezi klasiky jednička, na billboardech před MS ale chybí

PRAHA

Je vůbec představitelné lákat fanoušky na závod formule 1 a vynechat přitom stáj Ferrari nebo McLaren? V billboardové kampani na podporu mistrovství světa v klasickém lyžování organizátoři zvou příznivce zimních sportů do Liberce tvářemi skokana Jakuba Jandy a běžce na lyžích Martina Koukala. Proč se na řidiče neusmívá česká běžecká jednička a hlavní adept na medaili Lukáš Bauer?

Článek

„Lukáš není součástí kampaně z prostého důvodu. Nebyli jsme nabídkou osloveni,“ říká manažer loňského vítěze Světového poháru Martin Müller. Na zvláštní výběr tváří šampionátu upozornil jako první server tyden.cz, který poukázal na to, že Janda i Koukal jsou zároveň členy marketingového týmu Kateřiny Neumannové, jemuž pomáhá firma Josefa Jindry. Neumannová je prezidentkou organizačního výboru šampionátu, její přítel Jindra je jejím oficiálním poradcem.

"Ano, ti, co jsou na billboardech, jsou zároveň sportovci z týmu Kateřiny Neumannové," řekl serveru mluvčí pořadatelů Zdeněk Soudný. "Při hledání tváří šampionátu jsme zvolili cestu nejmenšího odporu, navíc oba propagují šampionát bezplatně," dodal. Janda je bývalým vítězem Světového poháru, Koukal někdejším mistrem světa v běhu na 50 km volnou technikou.

Později Soudný mediím rozeslal e-mail, v němž vysvětlil, že Janda s Koukalem mají jako jediní ze současných aktivních reprezentantů medaile ze světových šampionátů. "Je proto logické, že na mistrovství zvou ti, kteří již sami uspěli. Mistrovští medailisté zvou na mistrovství," uvedl mluvčí MS.

Medaile Kožíška a Šperla upadly v zapomnění?

O necelou hodinu později redakce dostaly od mluvčího šampionátu další zprávu, tentokrát s omluvou. Soudný totiž při výčtu aktivních medailistů z MS zapomněl na Dušana Kožíška a Milana Šperla, kteří přivezli před dvěma lety ze Sappora bronzové medaile ze sprintu dvojic. Kožíšek má navíc bronz z Oberstdorfu, kde jel v roce 2005 týmový sprint s Koukalem.

Neumannová v tiskové zprávě prohlásila, že od začátku nechtěla, aby byl někdo tváří šampionátu. "Bála jsem se, že může onemocnět a potom na šampionátu nebude startovat. To znám ostatně ze své vlastní zkušenosti," podotkla. "Navíc nešlo o propagaci sportovce, ale o navození atmosféry. Chtěli jsme někoho, kdo bude mít emotivní gesta, jako je tomu například u Martina Koukala, ze kterého je vidět nadšení a to pravé lyžařské fandovství," dodala Neumannová.

Mistr světa z Val di Fiemme z roku 2003 Koukal i Janda, jenž získal stříbro a bronz o dva roky později na MS v Oberstdorfu, navíc podle Soudného souhlasili okamžitě. "Bez nároku na odměnu nebo bez vyhlídky na dlouhá marketingová vyjednávání, což také bylo při výběru a rozhodování důležité," zdůraznil mluvčí MS. Bauer však loni vyhrál Tour de Ski i celé hodnocení Světového poháru. Byl také třetí v anketě Sportovec roku 2008, před třemi lety získal v Turíně stříbrnou olympijskou medaili.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články