Hlavní obsah

MS ve sjezdovém lyžování hostí "nejhezčí areál na světě"

VAL D'ISERE

Když byla v roce 1934 otevřena první sjezdovka ve francouzské vesnici Val d'Isere, projíždělo se na ní jen pár nadšenců. O 75 let později se mohou tisíce lyžařů prohánět po místních 140 sjezdovkách, na které je doveze 90 vleků. Podle francouzské legendy Jeana-Clauda Killyho zde vznikl "nejkrásnější lyžařský komplex na světě" a podle současných závodníků také jeden z nejobtížnějších. I proto se zde koná 40. mistrovství světa ve sjezdovém lyžování.

Článek

Malá vesnice v Savojských Alpách nedaleko hranic s Itálií má 1640 stálých obyvatel. Během mistrovství však uličkami Val d'Isere projde podle odhadů až 230 tisíc fanoušků a 350 závodníků.

Areál, který je pojmenován "Espace Killy" právě po lyžařské legendě, jenž zde působí jako lyžařský instruktor, se rozkládá na deseti tisících hektarech v údolí mezi horami Poite du Montet (3428 m) a Grande Motte (3653 m). Pro lyžaře je připraveno více než 300 kilometrů lyžařských tratí. Lákadlem jsou především dvě hlavní sjezdovky Face de Bellevarde a Tete de Solaise, které patří k nejobtížnějším tratím světa a nyní hostí šampionát. Na některých místech mají sklon až 70 procent a navíc kvůli velkému množství skal jsou hodně vlnité a úzké.

Face de Bellevarde již za sebou jedny velké závody má, v roce 1992 se zde konaly lyžařské disciplíny olympijských her v Albertville. Na sjezdovce se startuje v nadmořské výšce 2827 metrů. "Opravdu to není žádná legrace. Zatáčkové orgie od shora dolů," řekl tehdejší vítěz ve sjezdu Rakušan Patrick Ortlieb agentuře APA. Sjezdovka bude hostit všechny mužské závody a také slalom žen, v kterém bude titul obhajovat česká lyžařka Šárka Záhrobská.

Ženy jezdí na sjezdovce ve stínu

Rychlostní disciplíny žen se konají na protilehlé trati Tete de Solaise (2560 m. n. m.), která lyžařům komplikuje jízdu i tím, že je po většinu dne ve stínu a panuje zde horší viditelnost. Na to si závodnice stěžovaly i po úvodním obřím slalomu. "Vůbec jsme na trať neviděly. Chlapům svítí sluníčko, ale my jsme po celou dobu jely ve stínu," uvedla švédská favoritka Anja Pärsonová, která závod nedokončila.

Na úskalí sjezdovky Tete de Solaise varovala své sokyně i místní rodačka a největší francouzská naděje na medaili Ingrid Jacquemodová. "Žádná jiná sjezdovka v ženském seriálu se jí nevyrovná. K tomu, abyste ji zdolali, je třeba srdce, kuráž a skvělá technika. Nedá ani chviličku na odpočinek, je to zatáčka za zatáčkou," popsala trať pro agenturu Reuters.

O obtížnosti sjezdovky hovoří i fakt, že při francouzském národním šampionátu v roce 2007, který byl testem pro letošní MS, musel být sjezd po 19 závodnicích zrušen. Polovina z nich spadla a některé se zranily. Následně byla trať lehce upravena, přesto zůstala velmi složitá. Úvodní superobří slalom nedokončilo hned 16 z 60 závodnic včetně Pärsonové či zkušené Američanky Julie Mancusové.

"S ostatními závodnicemi jsme se shodly na tom, že by si na této trati kvalitně zazávodili i muži, opravdu byla tak náročná a těžká. Měla jsem z ní docela respekt," uvedla česká lyžařka Klára Křížová, která dojela na 25. místě. O deset příček za Záhrobskou.

Ne všem však obtížnost zdejšího areálu dělá vrásky na čele. "Je to opravdu těžké, velmi technické a příkré. Prostě všechno co mám ráda," uvedla sedmnáctiletá švýcarská naděje Lara Gutová, která letos vyhrála superobří slalom ve Svatém Mořici. "Je to hodně obtížná trať, mluvíme o ní mezi sebou. Ale je to naše práce a musíme do toho rizika jít," řekl její krajan Didier Defago, který v této sezoně vyhrál pravděpodobně nejtěžší sjezd na světě v Kitzbühelu.

Reklama