Hlavní obsah

Sjezdař Cuche prý zraje jako víno - čím starší, tím lepší

VAL D'ISERE

Málokdy se stane, že označení "nejstarší" může být pro někoho poctou. Pro švýcarského lyžaře Didiera Cuche však ano. Ve středu se totiž stal nejstarším mistrem světa ve sjezdovém lyžování, když triumfoval v superobřím slalomu na světovém šampionátu ve Val d´Isere. Sám poté prohlásil, že stárne jako víno.

Článek

"Asi je to se mnou jako s vínem, čím jsem starší, tím jsem lepší," smál se po dojezdu Cuche, který vyhrál závod světového šampionátu ve věku 34 let a 172 dnů. Pokořil tak dosavadního nejstaršího lyžařského mistra světa Rakušana Stephana Eberhartera, který byl v době svého vítězství v super-G na šampionátu ve Svatém Mořici v roce 2003 o půl roku mladší.

Cuche svým vítězstvím zároveň zkompletoval sbírku cenných kovů z velkých akcí. Doma totiž už má stříbrnou medaili za superobří slalom na olympijských hrách v Naganu 1998 a bronz z obřího slalomu na minulém světovém šampionátu v Aare.

Cuche se na startu bál mraků

Přitom v šanci na lepší umístění ve středečním závodu nevěřil. "Před startem jsem byl opravdu nervózní. Když jsem se podíval na oblohu a viděl jsem, jak mraky překrývají slunce, říkal jsem si: Ne, jenom ne dnes," prozradil své obavy. "Pak jsem se po chvíli ale podíval znovu a mraky byly pryč. Trochu tak zamrzlá sjezdovka povolila. I tak to ale bylo hodně tvrdé. Naštěstí jsme zvolili správný pár lyží," dodal.

Že má šanci na vítězství, si však uvědomil, až když fanoušci v cíli začali nadšeně jásat. "Rychle jsem se kouknul na časomíru. Byl to opravdu skvělý pocit," radoval se Cuche, který fanouškům na oplátku předvedl své pověstné číslo s vykopnutím lyže do vzduchu a následným chycením.

Sám sice přiznává, že s přibývajícím věkem je pro něj lyžařský trénink stále náročnější, přesto se chce po sjezdovkách pohybovat ještě v příštích dvou sezónách. "Čím jsem starší, tím je pro mě obtížnější fyzická příprava na závody. Hlavně letní tréninky. Ale když se projíždím v Bormiu, Wengenu či tady ve Val d´Isere, tak vím, proč to dělám," řekl Cuche. "Věřím, že ještě dva roky budu moci jezdit, a pak ukončím kariéru," dodal.

Reklama