Hlavní obsah

Mezinárodní federace potvrdila doping ruských biatlonistů

PCHJONGČCHANG

Doping ruských biatlonistů Jekatěriny Jurjevové, Albiny Achatovové a Dmitrije Jarošenka potvrdily výsledky kontrolních testů. Trojice hříšníků má pozastavenou činnost, takže se nezúčastní mistrovství světa, které začne v sobotu v korejském Pchjongčchangu. Na tiskové konferenci to v pátek oznámila Mezinárodní biatlonová unie (IBU).

Článek

Mezinárodní federace už minulý týden několik biatlonistů až do odvolání suspendovala, ale tehdy nezveřejnila jejich jména. K tomu sáhla až nyní po té, co přinesla pozitivní výsledek i analýza kontrolních vzorků z prosincového závodu ve švédském Östersundu.

Prezident IBU Anders Besseberg všechny zúčastněné odsoudil. "Čelíme systematickému dopingu ve velkém rozsahu v jednom z nejsilnějších týmů na světě. Buď jsme byli schopni chytit je všechny, nebo vidíme jen špičku ledovce. Neexistuje absolutně žádná omluva pro to, co udělali tito tři dopující sportovci a lidé, kteří za nimi stojí," řekl. Konkrétní povahu zakázané látky neprozradil.

V selhání jednotlivců příliš nevěří německý trenér švédské reprezentace Wolfgang Pichler. "Vzhledem k dopingovým případům v ruské atletice a veslování silně pochybuji o tom, že šlo o provinění jednotlivců," řekl Pilcher. Švédové chtějí s některými dalšími národními týmy kvůli dopingu ruských biatlonistů bojkotovat finále Světového poháru v Chanty Mansijsku, které se uskuteční od 26. do 29. března.

Vedení ruského biatlonu odsoudila organizace zastřešující celý ruský sport. "Tato situace nám znovu ukázala, že Ruská biatlonová unie potřebuje rozsáhlou reformu. Vždy je nám věnována zvláštní pozornost. Právě kvůli tomu musíme být korektní ve všem, co děláme," uvedla v prohlášení.

Biatlonistům hrozní neúčast na OH

Jurjevová byla aktuálně vedoucí ženou Světového poháru a v Koreji měla obhajovat zlatou medaili z vytrvalostního závodu. Achatovové patřila v celkovém pořadí seriálu šestá příčka a několikanásobný medailista z individuálních závodů SP Jarošenko byl tradičně členem ruských štafet.

O definitivním trestu rozhodne disciplinární komise IBU po obdržení kompletních výsledků testů z laboratoře v Lausanne. Biatlonistům hrozí zastavení činnosti, které by je připravilo o start na olympiádě ve Vancouveru.

Místo Jurjevové se vedoucí závodnicí Světového poháru de facto stala Němka Kati Wilhelmová, kterou případ šokoval. "Jsou to jména, která představují světovou špičku. Hluboce mě to zklamalo. Vždyť jsem Jurjevové často podávala ruku a gratulovala jí k vítězství," řekla dvaatřicetiletá závodnice.

S Jurjeovovu i Achatovovou byla několikrát společně na dopingové kontrole. "Seděly tam naprosto klidně," podivovala se. Nevěří, že by ruská trojice dopovala neúmyslně. "Slyšela jsem, že to byla látka na bázi EPO. Při nejlepší vůli si nemůžu myslet, že by se to někomu do těla dostalo bez jeho vědomí," dodala.

Reklama

Související témata: