Hlavní obsah

Extrémní lyžař Kaleta chce do Světové freeridové tour

DAVOS

Kdyby dnes startoval v Davosu na mistrovství České republiky ve freeridingu, nejspíš by vyhrál. Nejlepší český lyžař ve volném terénu Robin Kaleta si však nedávno přetrhl přední křížový vaz v koleni a závod ze stěny skoro třítisícové hory Weissfluhgipfel sledoval pouze z prostoru cíle. Jeho závodní ambice ve volném ježdění jsou nemalé. Rád by se dostal do světové série a už letos k tomu nemá daleko.

Článek

Zranění ho mrzí zejména proto, že přišel o ryze český závod, byť ve Švýcarsku. "Sice zatím není tak důležitý, ale je to český závod, chtěl jsem ho jet. Zranil jsem se, z nějakého důvodu se to mělo stát, tak to beru," prohlásil v rozhovoru pro ČTK Kaleta. "Rozhodně se nemá brečet nad rozlitým mlékem, to nemá smysl a nedělám to. Ale chci se takovým zraněním příště vyvarovat," uvedl.

Jeho ideálem je hlavně efektní a krásná plynulá jízda těžkým terénem. Přesně tak jezdí i mimo závody. Se souboji s ostatními začal koketovat už dříve, ale až letos předváděl takové výkony, které ho mohou poslat do prestižní čtyřdílné Freeride World Tour, kterou jezdí zhruba 15 pozvaných lyžařů. V jednom z kvalifikačních závodů v Monte Rose byl Kaleta druhý a celkově je pátý. Nyní musí čekat, zda dostane pozvánku.

"Zatím není jasné, kolik jich budou brát, ale šance existuje," uvedl. Verdikt se dozví v květnu. "Před sezonou jsem si řekl, že chci zjistit, jestli mě baví závodit. Zatím to jde, ale závodění mě navíc může posunout ve freeridingu dál. Zkušenosti mohu využít při natáčení filmů a focení," řekl muž, který se volnému lyžování věnuje profesionálně.

Učarovalo mu i sportovní lezení na skalách a takzvaný base jumping, skákání ze skal s padákem. To samé už dokázal několikrát také na lyžích, kdy po jízdě ve volném terénu skočí i s lyžemi na nohách ze skály a otevře padák. "Vím, je to nebezpečné, ale já se snažím to dělat maximálně bezpečně. A také krásně, aby to hezky vypadalo na videu a fotkách," řekl.

Reklama