Hlavní obsah

Skikrosař Kraus odstartuje olympijskou přípravu na sněhu v Ohňové zemi

PRAHA

Ostrým tempem již běží příprava zástupců zimních sportů na nadcházející olympijskou sezónu a výjimkou není ani jeden z vážných adeptů na medaili z Vancouveru, skikrosař Tomáš Kraus. Dvojnásobný mistr světa a majitel čtyř Křišťálových glóbů za triumf ve Světovém poháru má za sebou suchý trénink a ve středu se vydá za prvním sněhem na samý cíp Jižní Ameriky - do Ohňové země.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Skikrosař Tomáš Kraus s manželkou Lenkou a dcerou Lucií

Článek

„Se Zdeňkem Šafářem a trenérem Vladimírem Augustou jedeme společně s francouzským týmem. Beru to jako velké plus, zatím jsem nikdy přípravu s ostatními závodníky neabsolvoval a otevírá to zcela nové možnosti simulace závodu. Doufám, že toho co nejvíc pochytíme a co nejmíň předáme,“ líčil před odjezdem do Argentiny s úsměvem pětatřicetiletý lyžař, jehož disciplína si v Kanadě odbude premiéru pod pěti kruhy.

Olympijskou horečkou Kraus ale zatím netrpí. „Jsem v klidu. Chci závodit s čistou hlavou a kdybych se měl začít nervovat už teď, tak bych asi daleko nedošel. Doufám, že mi to vydrží až do závodu v Cypress Mountain,“ podotkl. Přesto během léta odpovědnost k hrám pocítil a nechal si zajít chuť na své oblíbené kratochvíle plné adrenalinu. „Měl jsem něco v plánu, ale až jindy. Jakýkoliv výpadek by - zvlášť kvůli nějaké hlouposti - mrzel. To by mě trenér asi zabil,“ připomněl svůj legendární letní sjezd Lomnického štítu.

V Argentině si Kraus bude nejprve znovu zvykat na lyže, na nichž nestál od poloviny dubna. „To není nic neobvyklého, v minulých letech jsem začínal na sněhu dokonce až  po prázdninách. Než člověk získá zpět jistotu trvá zhruba týden, pak už se jede naplno,“ přiblížil.

Na prahu olympijské sezóny navíc bude vybírat nové lyže. „Servismani berou osmačtyřicet párů pro mě a jednoho Francouze. Doufám, že najdu takový, s nímž konkurenci pobijeme,“ plánuje. Stranou nenechává ani práci na technice jízdy, díky níž umí být o krok před konkurencí. „Momentálně s pomocí fyzioterapeuta zkouším zapojovat jinak břišní svaly. Snad to pomůže, abych zase odskočil těm, kteří mé know-how dohnali,“ poodhalil trochu z magie skikrosařů.

Reklama