Hlavní obsah

CAS potvrdil prodloužený trest pro mladého běžkaře Horynu

LAUSANNE

Sportovní arbitrážní soud (CAS) potvrdil trest do 1. dubna 2010 pro běžce na lyžích Ondřeje Horynu za doping a pokutu 6500 eur (zhruba 169 000 korun) pro Svaz lyžařů České republiky. Ve středu o tom informovala agentura SID.

Článek

Bývalý juniorský reprezentant Horyna dostal trest za pozitivní dopingový nález při kontrole v lednu 2007, kdy byla v jeho organismu nalezena zakázaná látka prednisolon. Trest měl nadějnému běžci vypršet letos v dubnu. Mezinárodní lyžařská federace (FIS) mu ho však měsíc předtím prodloužila o další rok, protože podle ní během zákazu činnosti trénoval s reprezentací a využíval stejné tratě a stejný hotel, což je zakázané.

Kvůli tomuto provinění dostal finanční postih i český svaz, který se jak proti prodloužení trestu, tak proti pokutě odvolal. Verdikt CAS znamená, že nyní dvaadvacetiletý lyžař přijde o další sezónu a tím i o teoretickou šanci startovat na zimních olympijských hrách.

Horyna získal v roce 2005 na olympijském festivalu evropské mládeže ve Švýcarsku dvě zlaté medaile, na juniorském mistrovství světa v klasickém lyžování 2006 v Kranji byl členem bronzové štafety. Předloni doběhl na MSJ v Tarvisiu druhý ve skiatlonu v době, když už měl za sebou inkriminovanou dopingovou zkoušku.

Na svou obranu Horyna tvrdil, že trojnásobně větší množství látky se do jeho těla dostalo z léku, který před závodem užil na radu svého dědečka a bez konzultace s lékařem na léčbu astmatického záchvatu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.