Hlavní obsah

Sprinter Kožíšek doufá, že se za rok zase posune výš

LIBEREC

Sprinter Dušan Kožíšek dosáhl třetím místem ve sprintu Světového poháru v Liberci životního výsledku a doufal, že každým dalším rokem své maximum vylepší. Za dva roky by v tom případě měl stát na stupni nejvyšším. "Každým rokem se zlepšuji. Loni jsem byl čtvrtý, teď jsem třetí a doufám, že za rok budu druhý. Jdu krok za krokem, abych se dostal na špici," řekl Kožíšek.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Český reprezentant Dušan Kožíšek se raduje ze třetího místa v závodě Světového poháru ve sprintu volnou technikou v Liberci.

Článek

Pokud by se mu dařilo naplňovat plán, vyhrál by rok před olympijskými hrami v Soči 2014. "No jo, nevychází mi to, ale jestli půjdu pak zas dolů stejným tempem, tak druhé místo je tam taky dobré," usmál se sedmadvacetiletý běžec.

Aktuálně je pro Kožíška pomyslný bronz obrovským povzbuzením. V sezoně se mu příliš nedařilo a nejlépe dojel čtrnáctý v Davosu. "Už jsem byl trošku deprimovaný a bál jsem se, že se do formy nedostanu a budu se potácet ve čtvrtfinále," řekl Kožíšek. V Liberci ze sebe obavy setřásl. "Tenhle závod mi zvedl sebevědomí. Je to životní výsledek, takže jsem jel i životní závod," dodal.

Kožíšek stejně jako loni využil domácího prostředí. Před rokem ho fanoušci na Strahově vyburcovali k čtvrtému místu, tentokrát mu diváci pomohli i v dešti v areálu ve Vesci. "Díky divákům jsem měl motivaci. V duchu jsem si říkal, když už přišli do tohoto počasí, tak musím vydržet až do finále," řekl Kožíšek.

Při kvalifikaci se ale Kožíšek bál, že kolem trati moc fanoušků nebude. Sám žije v Liberci a všude říkal, aby přišli fandit. "V kvalifikaci to vypadalo, že tam bude jenom hrstka diváků, ale pak jsem byl překvapený, kolik se jich sešlo. Ono je super, když skandují na startu a fandí jenom a jenom vám. Moc to pomůže," poznamenal.

Na jednotlivé jízdy si vždy měnil boty, aby je neměl vlhké. "Abych se cítil pohodlně a i trochu váhy pak hraje roli," vysvětlil. Vyzkoušel si i jednu novinku - mezi jízdami se vyjížděl v šatně na spinningovém kole. "Používají to třeba Švédové, je to dobré na vyjetí. A tady v Liberci to nebylo logisticky těžké," podotkl Kožíšek.

Libereckým výsledkem na sebe upozornil před mistrovstvím světa, které se koná na konci února v Norsku. V Oslu se pojede na podobné trati jako na severu Čech. "Rád bych se na šampionátu podíval do finále. Rád bych přivezl i medaili, ale může se stát, že tam ani nemusím postoupit. Základem je dostat se z kvalifikace," řekl.

V neděli jsou v Liberci na pořadu sprinty dvojic klasickou technikou a Kožíšek pojede spolu s Martinem Koukalem. "Chceme do finále," prohlásil Kožíšek.

Reklama