Hlavní obsah

Záhrobská: Nechci, aby otec urážel můj tým

GARMISCH-PARTENKIRCHEN

Šárka Záhrobská se zastala svého realizačního týmu a nepřeje si, aby její otec Petr Záhrobský urážel její trenéry Antonína Stracha a Pavla Šťastného. Bývalý kouč nejlepší české lyžařky označil právě lidi kolem své dcery za příčinu poklesu formy bývalé mistryně světa ve slalomu. Oba se rozešli po dlouholeté spolupráci před dvěma lety a jejich vztahy jsou od té doby napjaté.

Foto: Petr Horník, Právo

Lyžařka Šárka Záhrobská s trenérem Pavlem Štastným

Článek

"Normálně bych na emotivní výroky svého otce nereagovala, ale protože nevybíravě zaútočil na lidi, které jsem si vybrala a kteří mi pomáhají, považuji za správné zastat se jich," řekla v Garmisch-Partenkirchenu dvanáctá žena sobotního mistrovského slalomu.

Záhrobský sáhl k tvrdé kritice týmu kolem své dcery poprvé od vzájemného rozchodu. Prohlásil, že oba současné kouče by hnal holemi. "Pan Strach po roce zjistil, že na to nestačí. Dívat se z postele na video a hrát si na trenéra nejde. Před deseti lety nevěděl, jak vypadá závodní lyžování, tak povolal pana Šťastného a spolu vymysleli systém, jež je z mého pohledu katastrofální a nesystematický," řekl Záhrobský novinářům.

Za nesmysl považuje i snahu Záhrobské změnit techniku. "Byla to technika mistryně světa, byla přizpůsobena jejímu tělu, jejím nohám, rukám a pákám. Když jí budou vnucovat styl mužů, tak ji zničí. Měnit skvělou techniku je zásadní chyba," konstatoval.

Záhrobská nehodlá změny před nikým obhajovat. "Bylo to mé rozhodnutí dospělého člověka. Také si za to nesu důsledky. Pozitivní i negativní,“ prohlásila. "Nespolupracujeme spolu na základě mého rozhodnutí,“ uvedla.

Strach je přítelem Záhrobské, v týmu je kondičním trenérem. Šťastný s lyžařkou spolupracuje od letošní sezony. „Já bych je hnal holemi. Mění program ze dne na den, vystavují Šárku stresovým situacím, ona je pak křečovitá. Šárka není specialistka, aby jezdila jen jednu disciplínu,“ poznamenal Záhrobský. „Toto je cesta do pekel. Za dva roky se to ukázalo na výsledkách. Ode mě Šárka odešla na vrcholu a od něj neustále klesá,“ uvedl Záhrobský a upozornil, že rozhodně není zhrzený otec. „Jsem jen odborník,“ řekl.

Podle Záhrobského je důvodem poklesu i skutečnost, že jeho dcera přestala jezdit obří slalom. „To je základní disciplína, nese své důsledky do slalomu, který se zhroutí. Ale pan Šťastný to neví, dvacet let nebyl ve Světovém poháru, učil někde na gymnáziu a nemá vůbec žádné zkušenosti,“ řekl Záhrobský. "Absence rychlostních disciplín má za následek problémy v obřím slalomu,“ podotkl Záhrobský. Odmítl komentovat osobní vztah s dcerou, která si podle svých slov několikrát zhluboka oddychla, že s otcem už dva roky není.

Lyžařka své nové cestě bezmezně věří. „Lidé, kteří mi pomáhají, dělají všechno pro to, aby dobré výsledky přišly. Proto se mi nelíbí, když je někdo hrubě napadá,“ uvedla.

„Ano, byla jsem dvanáctá, přála bych si lepší výsledek, ale ve sportu se někdy vítězí a jindy prohrává. Odmítám proto nechat urážet lidi, kteří mi pomáhají podle svého nejlepšího vědomí a svědomí v tom, abych příště opět vyhrála. Věřím jim a budu s nimi spolupracovat i nadále, to je moje odpovědnost,“ prohlásila Záhrobská.

Podle otce dělá, co může, snaží se. „Ale musí si uvědomit, že věří trenérům, kteří nemají výsledky,“ řekl Záhrobský. „Já mám právo tvrdé kritiky. Dívám se na to, sleduji všechno a jen kroutím hlavou. Vidím strašné chyby, je mi z toho smutno,“ pravil.

Šťastný odmítl celou záležitost komentovat. „Ať si mluví, co chce. Mně to je jedno, ať si dělá, co chce,“ řekl někdejší kouč bronzové olympijské medailistky Olgy Charvátové, který uplynulých 20 let působil v zámoří. „Šárka toho dokázala strašně moc, zasloužila by si klid. Její čas přijde," věřil Šťastný.

Reklama