Hlavní obsah

Bauer hledá možnosti zlepšení. Chtěl by druhého servismana

PRAHA

Po sezónách ověnčených vavříny vyšel v letošním roce běžec na lyžích Lukáš Bauer naprázdno, jako neúspěšnou ale končící zimu nehodnotí. S výhledem na pokračování kariéry až do olympijských her v Soči ale už nyní zvažuje, co by mohl udělat lépe, aby dál držel krok se světovou elitou.

Foto: Tomáš Nohejl

Lukáš Bauer

Článek

Na první pohled vyznívá srovnání loňské a letošní Bauerovy sezóny jednoznačně. Loni triumf v Tour de Ski, dvě medaile z olympijských her ve Vancouveru a navrch druhé místo v konečném pořadí Světového poháru. Letos třetí místo v Tour, maximem z MS v Norsku sedmé místo na klasické patnáctce a v konečném pořadí SP čtvrtá příčka. „S ohledem na loňskou sezónu to možná někdo bude brát jako neúspěch. Pro mě je to potvrzení, že stále patřím do špičky,“ odmítá Bauer zjednodušující vidění.

Výsledky bere i proto, že se v letošní sezóně pral nejen se soupeři, ale také sám se sebou a s materiálem. Zatímco dříve platil za krále distančních závodů klasickou technikou, letos na lyžích hledal ten správný pocit. Nakonec došel až k výměně lyží a na šampionátu na slavném Holmenkollenu poprvé jezdil s delšími běžkami, než na jaké byl léta zvyklý.

Tím ale touha vyhlášeného puntíčkáře po zlepšení nekončí. Naopak. O podobě letní přípravy a případných změnách zatím jasno nemá, v hlavě už ale nosí plán, jak vylepšit servis. „Chci hledat cesty, jak najít a ufinancovat ještě jednoho servismana, který by se o mě mohl starat. Jak při tréninku, tak při závodech. Mám v hlavě člověka, kterého bych chtěl oslovit,“ líčil Bauer při úterním setkání s novináři.

Chce umět reagovat na náhlou změnu podmínek

Jedním dechem ale dodává: důvodem není nespokojenost se stávajícím servisem! „Nechci, aby to působilo tak, že jsem nespokojený s prací Fouse (Vít Fousek, Bauerův osobní servisman). To ne! Lyže byly vždy připravené tím nejlepším způsobem. V letošní sezóně jsem ale měl pocit, že nejsou možnosti, jak reagovat na náhlou změnu podmínek. Jde o to, že Fous nestíhá vzít před závodem lyže a vyjet je. Ideální by bylo mít připravené dvoje lyže a vybírat podle posledních informací. A k tomu by se hodil druhý servisman. Fous by mázy vymýšlel, ten druhý by je hlavně ověřoval,“ vysvětloval Bauer.

Možnosti rozšíření týmu a budoucnost jako takovou bude Bauer řešit přímo se servisem a trenérem Miroslavem Petráskem při víkendovém mistrovství ČR v Harrachově. V této souvislosti Bauer odmítl spekulace, že existuje možnost ukončení spolupráce s jeho dlouholetým koučem. „Určitě budeme spolupracovat. Zhodnocení sezóny ještě neproběhlo, uvidíme, s čím (Petrásek) přijde. Ale z mé strany není chuť tuto spolupráci přerušit,“ říká jednoznačně česká jednička, jíž pojí s Petráskem 19 let společné práce.

Letos místo k moři do lázní 

Ani domácím šampionátem pravděpodobně Bauerova sezóna ještě neskončí. Opět totiž zvažuje účast na finské minisérii Tour de Barents v Rovaniemi a lyže by definitivně odložil až 10. dubna. Poté byl zvyklý jezdit s rodinou za odpočinkem k moři, tato varianta ale letos padla. „Syn Matyáš už chodí do školy a uvolnili jsme jej na MS. Spíš to vypadá, že absolvuji regenerační kúru v jáchymovských lázních,“ plánuje Bauer.

Do přípravy na novou sezónu, která bude bez vrcholu typu MS nebo olympijských her, naskočí tradičně začátkem května. Trénink si hodlá opět zpestřit závody na horském kole, dokonce zvažuje založení vlastního týmu, v němž by chtěl soustředit mladé lyžařské talenty. A rád by si střihnul i některý ze závodů v orientačním běhu.

Reklama