Hlavní obsah

Boulařka Sudová trénovala na sněhu v Austrálii už i bez ortézy

PRAHA

Počtvrté v kariéře si akrobatická lyžařka Nikola Sudová zvykala na první sníh před sezónou v Austrálii. A poprvé od loňské operace vazů v levém koleně jezdila na sněhu bez ortézy a zvládala i lehčí skoky.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Nikola Sudová už ortézu odkládá.

Článek

"Koleno drží. Udělali jsme velký kus práce ve fyzické přípravě a je to na dobré cestě," řekla Sudová tréninku ve švýcarském Zermattu. "Uvidíme, jak se bude koleno chovat na tvrdém ledovém kopci, ale zatím v Austrálii, kde bylo měkko a mohli jsem si s tím hrát, bylo bez problémů," dodala.

Koleno má ve výborné kondici i díky fyzické přípravě pod vedením atletické trenérky Martiny Blažkové. "Koleno drží, tak mu nakládám a nakládám. Poprvé jsem si troufla na skoky bez ortézy již v létě při tréninku do vody ve Štítech," uvedla Sudová.

V Austrálii bydleli s trenérem Radkem Herotem a fyzioterapeutkou Zuzanou Biborovou v Jindabyne a lyžovat jezdili do střediska Perisher. "Austrálie je vždy na rozlyžování, získání citu pro sníh, pro lyže. Začínala jsem na rovině, potom jezdila v boulích bez hůlek, na rychlost, ale neskládala jsem celé jízdy," popisovala.

Přidala pár nových skoků

Na rovině měla povoleno jezdit bez ortézy. Počasí a měkčí sníh ale umožnily, že zkusila nohu zatížit bez zpevnění také v boulích. "Přidala jsem i pár rovných skoků. Bylo to v pohodě, takže jsem si teď před cestou do Švýcarka vyfasovala menší ortézu, míň bytelnou, která by mě měla míň omezovat v pohybu," řekla.

V Austrálii pilovala klasické skoky, helikoptéru se zánožkou a roznožkou a jednoduchá salta, ale také dvojité helikoptéry. "Radek byl docela překvapený a říkal, že je skáču lépe než před zraněním," prohlásila Sudová o skoku budoucnosti.

Smočila se v moři a krmila klokany

Tři dny během soustředění si Sudová se svým minitýmem udělala výlet k moři do Merimbuly, vzdálené dvě a půl hodiny cesty. "Odreagovali jsme se, dýchali jiný vzduch. Nohy jsme v moři jen smočili, jinak jsme krmili klokany a papoušky," řekla.

Světový pohár začne boulařkám za necelé tři měsíce ve finské Ruce. Sudová má v plánu ještě další čtyři soustředění na sněhu ve Švýcarsku nebo na Kaprunu.

Reklama

Související témata: