Hlavní obsah

Bauer nebo Jakš? V bílé stopě půjde i o post české jedničky

Michal OsobaPrávo

Poslední čtyři sezóny rostli Lukáši Bauerovi soupeři jen za českými hranicemi. Letos však po dlouhé době hrozí, že bude muset v bílé stopě tvrdě bojovat i o pozici domácí jedničky. Na záda chce 34letému vítězi celkového hodnocení Světového poháru ze sezóny 2007/2008 dýchat o devět let mladší Martin Jakš.

Foto: Svaz lyžařů ČR

Běžci na lyžích Martin Jakš (vlevo) a Lukáš Bauer během soustředění na Dachsteinu.

Článek

„Proháněl mě už vloni a pro český mančaft jen dobře, když ho nebude držet jen Bauer,“ nebojí se domácí konkurence trojnásobný olympijský medailista. „Vloni Martinovi vyšel úvod sezóny a i na Tour de Ski jezdil výborně, tak snad teď vydrží celou zimu,“ říká Bauer, jenž se přes léto připravoval s německým týmem.

Získá hned na začátku

Jakš by měl získat bodový náskok hned při sobotním startu sezóny v norském Sjusjönu, který jeho zkušenější kolega pro nachlazení vynechává, oba se tak v závodě prvně potkají až při dalším díle SP ve finském Kuusamu. „Právě zdravotní stav může být v jejich souboji klíčový, u obou má na výkonnost velký vliv,“ upozorňuje bývalá juniorská mistryně světa v běhu na lyžích Zuzana Kocumová.

Jakš v létě kromě svatby stihl i dosud nepoznané tréninkové dávky pod vedením kouče Miroslava Petráska a často kolem sebe slýchal, že by mohl Bauera potrápit. „Hezky se to poslouchá, ale já bych nepředbíhal. Lukáš bude opět patřit k nejlepším,“ je přesvědčený Jakš.

„Martin je talentem od juniorských let a je výbušnější, což je výhoda v hromadných startech. Lukáš je zase neskutečně zkušený, a když má formu, je kromě sprintů téměř neporazitelný,“ srovnává parťáky z bronzové olympijské štafety Kocumová.

Dva Češi ve špičce?

„Myslím, že Lukáš je schopný Světový pohár vyhrát, a kdyby ho Martin proháněl, znamenalo by to, že máme v úplné špičce dva závodníky. A to by nebylo špatné,“ usmívá se bývalá lyžařka. Bauer také rozhodně na špičku Světového poháru útočit chce. „Tak je to už několik sezón, kvůli tomu jsem trénoval,“ říká odhodlaně.

Světový pohár bude spolu s Tour de Ski pro oba vrcholem sezóny, během níž se nekoná olympiáda ani mistrovství světa. „Já ale nerozlišuju sezóny na ty s vrcholem a plonkové. O to nabitější bude Tour de Ski a cennější každý úspěch, nikdo nemůže říkat, že se připravuje na mistrovství světa nebo na olympiádu,“ těší se Bauer na spravedlivý boj.

Řevnivost i povzbuzení

Otázkou je, jak by se soupeření dvou špičkových závodníků podepsalo na atmosféře v týmu. Oba lyžaři jsou kamarády, Bauer byl Jakšovi i na svatbě, ale v pozici dvou rivalů stejné výkonnosti dosud nebyli.

„Řevnivost tam je vždycky, když mladší závodník dorůstá tu zajetou špičku. Pro toho zkušenějšího není nic příjemného, když je sesazen, pro toho mladšího je to naopak motivující, závodí bez stresu,“ líčí Kocumová. „Na druhou stranu by to bylo velké plus pro štafetu a povzbuzení pro celou reprezentaci, kdyby se ukázalo, že jde trénink a všechno kolem tím správným směrem,“ dodává.

Reklama

Související témata: