Hlavní obsah

Biatllonista Soukup doběhl třetí ve stíhacím závodu SP, Šlesingr dvanáctý

Český biatlonista Jaroslav Soukup se poprvé v kariéře dostal na stupně vítězů ve Světovém poháru. V nedělním stíhacím závodu na 12,5 kilometru ve švédském Östersundu doběhl třetí, když až ve finiši prohrál souboj s Norem Emilem Heglem Svendsenem. Suverénně zvítězil Francouz Martin Fourcade. Michal Šlesingr se neudržel v elitní desítce a byl dvanáctý.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Michal Šlesingr - ilustrační foto.

Článek

Čeští reprezentanti potvrdili vynikající vstup do sezony - během úvodních tří závodů již podruhé vystoupili na stupně vítězů. Soukup navázal třetím místem ve stíhačce na stejný výsledek Šlesingra ze středečního vytrvalostního závodu.

"Jsem rád jak za sebe, protože o takovém výsledku jsem vždycky snil, tak i za trenéra, který vidí, že práce má smysl," řekl Soukup spolupracovníkovi ČTK. "Upřímně se přiznám, že jsem Jardu tak vysoko nečekal. O to více mu ale úspěch přeji. Jarda je velký poctivec jak v přípravě, tak v životě, a tenhle výsledek si jednoduše zaslouží," pochválil Soukupa trenér Ondřej Rybář.

Češi se rozdělili na třetí položce

Do závodu odstartoval Soukup ze sedmého místa po sprintu, Šlesingr běžel hned za ním. Oba spolupracovali a pohybovali se na šestém až devátém místě přes půl závodu. Jejich cesty se rozešly na třetí střelecké položce. První rány vestoje trefil Soukup čistě, zatímco Šlesingr musel po chybách na dvě trestná kola.

I poslední zastávku na střelnici zvládl Soukup čistě. "Jarda zraje, protože ještě loni by v takové pozici poslední položku nezvládl. Teď od něho bylo až mazácké, s jakým klidem a přesností si poradil s posledními pěti terči," řekl Rybář.

Soukup se díky přesné mušce vstoje dostal na třetí místo za Svendsena. Slavného Nora v posledním kole předjel a snažil se mu ujet, ale nepodařilo se mu to. Sto metrů před cílem Svendsen nastoupil a českého závodníka předjel.

Pro devětadvacetiletého Soukupa je i třetí místo životním výsledkem a průjezd cílem si patřičně vychutnal s rukama nad hlavou. Své maximum vylepšil o jednu pozici, dosud byl nejlépe čtvrtý loni v Anterselvě ve vytrvalostním závodu.

Šlesingr přišel o umístění v desítce kvůli čtyřem chybám na střelnici. "Vše podstatné se odehrálo při třetí střelbě. Po první ráně se mi rozklepala kolena, vůbec jsem nebyl schopen zamířit," vysvětlil Šlesingr. "Nikdy se mi to ještě nestalo, a tak jsem z toho byl hodně zaskočený, ale už rozumím pocitům Romana Dostála, kterého tyto stavy potkávaly pravidelně," vzpomenul exmistra světa. "Přesto mám z celkového vystoupení v Östersundu radost," řekl průběžně čtvrtý muž SP.

Závod se vydařil i Ondřeji Moravcovi, který se posunul ze 48. místa po sprintu na 25. příčku. Bez bodů zůstal Zdeněk Vítek, který si pohoršil a kvůli šesti chybám na střelnici dojel na 51. pozici.

Stíhací závod žen vyhrála jen s jednou chybou střílející Norka Tora Bergerová. Druhá doběhla s půlminutovou ztrátou Finka Kaisa Mäkäräinenová a vítězka sobotního sprintu Magdalena Neunerová z Německa klesla na třetí místo.

Závod SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko):
Muži - stíhací závod (12,5 km):
1. M. Fourcade (Fr.) 32:56,0 min. (0 tr. kol), 2. Svendsen (Nor.) -25,5 (2), 3. Soukup (ČR) -26,9 (1), 4. Bö (Nor.) -52,0 (3), 5. Bergman (Švéd.) -52,5 (4), 6. Birnbacher (Něm.) -1:05,4 (3), 7. Weger (Švýc.) -1:08,0 (1), 8. Berger (Nor.) -1:13,1 (4), 9. Burke (USA) -1:21,2 (3), 10. Greis (Něm.) -1:31,9 (2), ...12. Šlesingr -1:48,5 (4), 25. Moravec -2:47,3 (1), 51. Vítek (všichni ČR) -4:56,0 (6).
Pořadí SP (po 3 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 163 b., 2. Bergman 122, 3. Svendsen 122, 4. Šlesingr 117, 5. Bö 113, 6. Soukup 108, ...44. Holubec 18, 47. Moravec 16, 53. Vítek 5.

Reklama

Související témata: