Hlavní obsah

Světová skokanská elita v Harrachově

-komerční článek- V Harrachově patří tento víkend největší události české sportovní zimy. Do Krkonoš míří elita světového skoku na lyžích. Na startu tří závodů Světového poháru pochopitelně nechybí ani čeští skokané, kteří prožívají skvělý vstup do sezóny.

Foto: Martin Malý

Jan Matura

Článek
Fotogalerie

V čele s Romanem Koudelkou se pokusí zaútočit na umístění na stupních vítězů, k nimž měl při předchozích závodech v Kuusamu a Lillehammeru nejblíže právě Roman Koudelka. Nejlepší český skokan současnosti si ze Skandinávie přivezl čtvrté a páté místo. Zdatně mu sekundoval i Lukáš Hlava, který se poprvé v kariéře prosadil do první desítky, když v Lillehammeru skončil pátý. Dobrou formu má i Jakub Janda. Mladíček Vojtěch Štursa  pak v Lillehammeru poprvé postoupil z kvalifikace do hlavního závodu.

Závody v Harrachově slibují nesmírně atraktivní podívanou. Můstky v areálu čerstvě pojmenovaném Adidas Arena jsou i přes obrovské problémy se sněhem v celé Evropě perfektně připravené a organizátoři odvádějí fantastickou práci. Můstek HS 142 přímo vybízí k dlouhým skokům. A to všechno v podání těch absolutně nejlepších skokanů světa. Rakušany letos táhne zejména Andreas Kofler, který je zatím prakticky k neporažení. Život mu znepříjemňují i čeští skokané. Ti se mohou spolehnout na perfektní zázemí a výborné podmínky k přípravě, v čemž jim vydatně pomáhají dlouholetí partneři. Skokané patří mezi vybrané země podporované petrolejářským gigantem OMV, který je generálním partnerem týmu, což dodává českým reprezentantům více klidu pro přípravu. Skokané spolupracují i s výrobcem automobilových komponentů TCG Unitech. Nově se od letošní sezóny podařilo vybavit skokanský národní tým flotilou vozů Citroen.

Nadějně vypadají i šance českého týmu v soutěži družstev. Už ve Finsku útočili naši reprezentanti na nejlepší trojku. Tým je velice vyrovnaný a vzhledem k tomu, že se v družstvech počítají skoky všech závodníků, je právě vyrovnanost celého týmu klíčem k úspěchu.

Program harrachovského prodlouženého víkendu startuje ve čtvrtek v 18:00 kvalifikací. V pátek v 17 hodin se uskuteční první ze dvou závodů jednotlivců a v sobotu v 16:00 přijde na řadu závod družstev. V neděli bohatý program vyvrcholí ve 13:45 druhým individuálním závodem .

Harrachovská Adidas Arena je nachystána na nápor diváků, kteří se mohou vedle působivých skoků pod umělým osvětlením těšit i na zajímavý hudební program. Na koncertním pódiu se představí například skupiny Cartonnage, Midi Lidi, PPE a Clou. Diváci se mohou těšit i na laser show nebo ohňostroj.

Čeští skokané podporu fanoušků moc potřebují. Vstupenky jsou k zakoupení přímo při vstupu do skokanského areálu.

Reklama