Hlavní obsah

V Harrachově olympijští vítězové i mistři světa

Komerční článek - Jen samá esa uvidí fanoušci skoků na lyžích při třech závodech Světového poháru v Harrachově. Každý v současném startovním poli něco znamená, v Krkonoších nechybí. Na můstku HS 142 se v Adidas Areně představí zlatí medailisté z olympijských her, mistři světa i vítězové Turné čtyř můstků. K nim patří český reprezentant Jakub Janda, jemuž se podařilo dosáhnout na triumf v miniseriálu, který se koná vždy na přelomu roku, před necelými šesti lety. V roce 2006 se dělil o prvenství s Finem Janne Ahonenem. Jakub Janda se může pochlubit i vítězstvím v celkovém pořadí Světového poháru v témže roce, což žádný jiný český skokan nedokázal.

Foto: Martin Malý

Jakub Janda

Článek

Roman Koudelka je zdatným Jandovým zástupcem. Stále teprve 22 letý Koudelka je velkým talentem, což nejvíce potvrdil letos na začátku ledna, kdy při letech právě v Harrachově vystoupil ve Světovém poháru na stupně vítězů. Jeho výsledky z úvodu sezóny slibují útok na elitní trojku i o tomto víkendu. V Kuusamu obsadil Roman Koudelka čtvrté a v Lillehammeru páté místo.

Sílu českého týmu podtrhuje i letos vynikající Lukáš Hlava, kterému se konečně daří v závodech prodávat všechno své umění. V Lillehammeru poprvé ve své kariéře vlétl do první desítky pořadí, když skončil na páté pozici. Lukášovi se skvěle vedlo už v přípravě a jeho výsledkové zlepšení se mezi skokany tak trochu očekávalo. Jan Matura, po Jandovi druhý nejstarší člen týmu, prozatím čeká na letošní první body. V Harrachově bude spoléhat na domácí prostředí a rád by se vrátil mezi nejlepší.

Český tým může po celou sezónu počítat i s podporou partnerů, což je naprosto nezbytné, pro kvalitní přípravu a zajištění kompletní sezóny. Národní družstvo patří mj. pod křídla rakouského petrolejářského gigantu OMV, který si pečlivě vybírá perspektivní týmy, mezi něž patří i čeští skokané v čele s Romanm Koudelkou. OMV podporuje i dlouhodobě nejsilnější skokanskou zemi posledních let, Rakousko.

Právě Rakušané mají ve svém středu zatím letos neporaženého Andrease Koflera, který vyhrál všechny tři závody – jeden v Kuusamu a oba v Lillehammeru. Největší vyzyvatele má po svém boku právě v rakouském družstvu. Gregor Schlierenzauer nebo Thomas Morgenstern jsou velkými skokanskými stálicemi. Celá rakouská trojice má ve sbírce bezpočet triumfů na velkých akcích. Kofler sice čeká na individuální zlato, ale už má dvě týmová olympijská prvenství a tři tituly mistra světa právě ze soutěže družstev. Navíc jednou vyhrál Turné čtyř můstků. To se povedlo i Thomasi Morgensternovi, který by si mohl možná otevřít zlatnictví, protože už dohromady mezi jednotlivci v týmech posbíral tři zlaté olympijské medaile a sedm titulů mistra světa. Gregor Schlierenzauer je z celé trojice nejmladší, v lednu mu bude teprve 22, ale už má doma také zlato z olympiády ve Vancouveru jako člen vítězného týmu. K tomu může ještě přidat pět titulů mistra světa, přičemž nejcennějším je ten z velkého můstku letos v Oslu. Další tři tituly získal na mistrovství světa, včetně jednoho individuálního v roce 2008 v Oberstdorfu.

Za největší superstar harrachovského prodlouženého víkendu můžeme považovat Simona Ammanna, který dosáhl něčeho nevídaného a stěží opakovatelného. V roce 2002 šokoval dvěma individuálními zlatými medailemi na olympijských hrách v Salt Lake City. Zámořské klima Ammannovi přezdívanému Harry Potter mimořádně svědčí. O osm let později totiž ve Vancouveru opět triumfoval v olympijských závodech na obou můstcích. V mezidobí si ještě v roce 2007 zaletěl v Sapporu pro titul mistra světa na velkém můstku. A aby toho nebylo málo, loni se stal v Planici i světovým šampionem v letech.

Ke všem hvězdám přidejme i ty vycházející. S těmi největšími ambicemi přicestovali do Harrachova Polák Kamil Stoch, nová generace německých skokanů reprezentovaná zejména Severinem Freundem a Richardem Freitegem a nesmíme zapomenout na vždy silné Nory, mezi nimiž se zatím nejvíce daří Andresi Bardalovi.

Konkurence je tedy v Harrachově fantastická a můžeme se těšit na úžasné závody, z toho dvakrát za umělého osvětlení. V pátek se skáče závod jednotlivců od 17:00, v sobotu soutěž družstev v 16:00 a celý prodloužený víkend završí v neděli ve 13:45 druhý individuální závod. Tak neváhejte a vydejte se do Harrachova.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články