Hlavní obsah

Boulařka Sudová zahájila sezónu třetím místem a dostala dřevo s rybářským háčkem

RUKA

Česká lyžařka Nikola Sudová zahájila Světový pohár v jízdě v boulích třetím místem. Ve finském středisku Ruka byly lepší pouze vítězná Američanka Hannah Kearneyová, obhájkyně celkového prvenství, a její krajanka Elize Outtrimová. Druhá česká reprezentantka Kristýna Hnyková skončila v kvalifikaci třicátá.

Foto: Kentaura

Boulařka Nikola Sudová

Článek

"Je to skvělý vstup do sezóny, ale je to teprve začátek a žádná jízda nebyla bez chyb. Především mi chyběla rychlost a s tím souvisela i výška skoků. Čeká nás ještě spousta práce," řekla Sudová v telefonickém rozhovoru. Začala tak od prvního závodu plnit svůj cíl vrátit se po loňské operaci kolenních vazů mezi absolutní elitu a bojovat o medailové umístění v celkovém hodnocení SP.

Na svahu, kde v roce 2005 vybojovala stříbro na MS, skončila nyní za oběma Američankami třetí už v kvalifikaci, v hlavním závodě pro šestnáctku lyžařek pak s nimi a ještě s Julijou Galyševovou z Kazachstánu postoupila do takzvaného superfinále. "Druhá jízda byla z těch tří asi nejpovedenější," hodnotila Sudová.

V superfinále devětadvacetiletá česká lyžařka vybojovala třetím místem své 19. umístění na stupních vítězů v SP, na kontě má dosud dva triumfy. "Musím poděkovat všem, kteří mi zachovali přízeň celý rok," řekla Sudová směrem ke sponzorům, Dukle, lékařům a trenérům. Po třech jízdách se cítila unavená. "Náročné to bylo i psychicky, protože šly jízdy rychle za sebou. Ale koleno drží, neozývalo se," doplnila.

Za "bronz" dostala svěřenkyně trenéra Radka Herota květinu. "Chudáka zmrzlou a úžasný umělecký kousek, kus dřeva s velkým rybářským háčkem," řekla.

Kearneyová, jež si v letní přestávce rozmyslela závodní pauzu, dosáhla v 25 letech na jubilejní dvacáté vítězství, shodou okolností v místě, kde před osmi lety poprvé brala medaili. O rok starší Outtrimová zaznamenala svůj druhý nejlepší výsledek po prvenství v Sierra Nevadě z loňského března. Soutěž mužů vyhrál potřetí v životě Kanaďan Mikael Kingsbury.

Další závod SP v boulích se měl konat 20. prosince ve francouzském Méribelu, ale kvůli špatným sněhovým podmínkám to není jisté. Rozhodnout se má v úterý. "Zůstáváme trénovat ve Finsku a pak se rozhodneme co dál," řekla Sudová.

Závod SP v akrobatickém lyžování v Ruce - jízda v boulích:
Muži: 1. Kingsbury (Kan.) 25,00, 2. Kashima (USA) 21,71, 3. Benna (Fr.) 16,28.
Ženy: 1. Kearneyová 24,70, 2. Outtrimová (obě USA) 22,25, 3. Sudová 21,70, ...30. Hnyková (obě ČR).

Reklama