Hlavní obsah

Světový pohár biatlonistů v Novém Městě obleva neohrozí

PRAHA

Nástup teplejšího počasí nadělalo spoustu starostí organizátorům mnoha zimních sportovních odvětví. Na řadě míst se vrcholné podniky ruší, jinde pořadatelé ze všech sil bojují, aby oblevu zvládli. V Novém Městě na Moravě, kde příští týden přivítají historicky první Světový pohár biatlonistů v Česku, katastrofický scénář nechystají. Na tratích je půl metru sněhu a pondělní inspekce z Mezinárodní biatlonové unie (IBU) neměla výhrady.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Pořadatelé z Nového Města si v závěru roku také prožili strastiplné chvilky, zachránilo je ale několikadenní ochlazení. „Tři dny a tři noci jsme stříkali sníh při mínus třech čtyřech stupních. 30. prosince jsme začali sníh navážet a dnes máme s výjimkou stopadesátimetrového úseku pokrytou celou trať 40-50 centimetry sněhu. Pokud nepřijde nějaké katastrofální oteplení, přes den bude kolem pěti šesti stupňů a v noci půjde teplota pod nulu, tak závod není nijak ohrožen. Měli jsme štěstí, že při zavážení přituhlo a sníh na tvrdé a zmrzlé zemi neodtává odspodu,“ hlásil na úterní tiskové konferenci šéf organizačního výboru Jiří Hamza.

Světový pohár v Novém Městě je generálkou na mistrovství světa v biatlonu v příštím roce a organizátoři si nemohou vynachválit vynaložené investice do přestavby areálu, který je na mistrovství prakticky připravený – letos na jaře bude postavena chybějící administrativní budova.

„I s tyčemi podél tratí máme nyní 26 nejmodernějších sněhových děl, dřív jsme měli deset zastaralých kusů. Evidentní rozdíl?  Dřív jsme na výrobu sněhu potřebovali osm mrazivých dnů, dnes tři. Nad účtem za elektřinu se nám tedy možná protočí panenky, ale pořád to bude levnější než výroba umělého sněhu pomocí tekutého dusíku. Ta je zcela mimo naše možnosti,“ poznamenal Hamza s tím, že zasněžování stálo Novoměstské zhruba dva milióny korun.

Inspekce IBU v pondělí pořádání závodu stvrdila a souhlasila i se zúžením tratí, které si nepříznivé klimatické podmínky vynutily. „Původně jsme kalkulovali nastříkat 70 tisíc kubíků umělého sněhu na tratě o šířce devíti metrů. Nakonec jsme se dohodli se zástupcem IBU a máme tratě o šířce osm metrů, místy šest. Je jasné, že to není takový komfort, jaký by měl být. Pořád jsme na tom ale lépe než Oberhof, kde do sněhu prší a jsou hlášeny vichřice,“ připomněl Hamza potíže organizátorů Světového poháru v druhé polovině tohoto týdne.

Zvýšené nároky na Nové Město ze strany IBU se během próby na MS netýkají jen připravenosti tratí a zázemí. „Pro unii je klíčové, jak zvládneme televizní přenos. Šéf IBU má trochu obavy, takový závod u nás ještě nebyl. My spolu s Českou televizí věříme, že to bude bez problémů. Náš člověk bude například během přenosu dělat našeptávače režii a radit se záběry,“ doplnil Hamza.

Reklama

Související témata: