Hlavní obsah

Koukalova nová éra začíná. Žádné šetření, musím naskočit do vlaku, říká před Jizerskou 50

Nová éra pro Martina Koukala začíná naostro. Lyžařský matador v neděli zažije první start na Jizerské 50 a tím i začátek kariéry laufaře. „Před Vánoci jsem závodil na Alpen cupu, pak byl trochu nachcípaný, ale už jsem zdravý, všechno je nachystané, jen to prodat,“ říká světový šampión na padesátce, který v minulé zimě v klasickém běžeckém Světovém poháru pozbyl motivaci. V téhle sezóně ve svých třiatřiceti si chce život zpestřit maratóny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Koukal

Článek

V údobí příprav jste mluvil o útoku na laufařské stupně. Kam sahají vaše ambice teď krátce před startem seriálu na české půdě?

Stupně by byly super, do desítky standardní slušný výkon na začátek. Přes deset bych byl asi zklamaný. Pokud by tedy nedošlo k tomu, že by se servis sekl a my skončili za druhým stromem.

Laufy jsou přece jen o něčem jiném než klasické závody. Dokážete si představit, že si na víc než dvouhodinový boj v různých výškách vezmete do kapsy třeba i dva vosky a v nejhorším zastavíte a přimáznete?

Do kapsy si vzít vosky můžu, a použít je nemusím. Podmínky budou jedním z rozhodujících kritérií. Jak namazat a kdo má nejlepší servis, možná to bude závod servisáků. A výkon nebude třeba absolutně dominantní. Musím se chystat psychicky, že lyže nebudou optimální po celé trati a poprat se s tím. To se budu muset učit, z toho obavu trochu mám.

Maratóny jste si už v minulosti cvičně zkusil. Je to hodně o taktice. Co s ní?

Díval jsem se za domácí úkol, jak to probíhalo na laufech loni. Kdo ujel, jaké skupiny nebo dvojice si to dovezly do cíle. Tady na Jizerce to byl Svärd s Andersem Auklandem, na Marcialonze Ahrlin a Svärd. Podobně to vypadalo na Vasáku. Šetřit se nedá, musíš tam bejt a jít se skupinou vepředu, naskočit do vlaku.

Někdy se to skoro podobá cyklistice. Domlouval jste spolupráci třeba s krajanem Řezáčem, od něhož jste také chtěl nabírat rozumy z maratónských poměrů?

Spolupráce možná je, ať v našem týmu Skinfit, tak s jinými. Záleží na vývoji na trati. Nebál bych se ani dohody se Standou, známe se, jsme Češi a budeme tak braní i diváky. Je lepší být ve dvou a pomoci si. Všechno se ukáže až na trati. Může to být pestřejší než na světových pohárech, kde je o výkonnosti dost jasno předem. Já jsem ten, co tady musí získat zkušenosti.

foto: ČTK

Jdete do laufů vážně, na výsledku jste i ekonomicky mnohem závislejší než v Dukle, jak jste naznačoval po přechodu do nové reality...

Není to, jako když jsem si jel na vejlet na Vasák, to je pravda. Nervozitu cítím. První plánovaný závod maratónské sezóny v Livignu se nakonec nekonal. Uvědomuju si teď doma větší tlak. Třeba to bude k něčemu dobrý.

Měníte něco na materiálu?

Nic speciálního nechystám. Jen máme v kombinéze dvě kapsy na občerstvení – dám tam vosky, nebo gely, kdybych nestihl nabrat za jízdy.

Bydlíte před závodem doma v Liberci, nebo s vaším rakouským týmem?

Tým je nachystaný, od pátku jsme společně v hotelu, vše funguje. Občerstvovače máme, Bára (Koukalův trenér a osobní servisman Jan Baranyk, pozn. red.) sehnal i dalších deset dvanáct lidí, co se budou pohybovat okolo a my je zneužijeme pro podporu.

Podpoří vás přímo u trati taky rodina jako při jiných domácích závodech?

Táta přijede ze Žďáru, brácha (Petr, hokejista Pardubic, pozn. red.) se podívá v televizi, večer hrajou. Ale děti jsou nemocný. S ženou na mě počkají doma.

Řezáč se teprve rozhodne, Svärd může vyhrát počtvrté, derby se dohrávat nebude
Start 45. Jizerské 50 ČSOB Pojišťovny bude mít v neděli v devět ráno kousek od domova, přesto na něm Stanislav Řezáč možná nebude. „Rozhodnutí nechám na poslední chvíli,“ říká po ataku chřipky poslední český vítěz závodu. Triumfoval v roce 2001, kdy nejprestižnější z domácích lyžařských maratónů ještě nebyl součástí světových sérií.Ale čeká se, že mu to nakonec zřejmě nedá a vyrazí do boje, i když ani počasí mu nahrávat nebude. „Má napadnout a být kolem nuly, což jsou podmínky pro lehčí závodníky jako je Aukland, který loni ujel a vyhrál,“ připomíná osmatřicetiletý matador, který se svojí obří figurou v posledních třech ročnících finišoval doma vždy třetí.Pro ten letošní mu přibyl vážný český rival, možná i parťák na trati - Martin Koukal, finišman bronzové štafety z poslední olympiády ve Vancouveru.Na čtvrtý triumf v závodě může útočit Švéd Oskar Svärd. V poli budou tisíce lyžařů-amatérů. Mezi nimi jablonečtí fotbalisté, zřejmě i s kanonýrem Davidem Lafatou, ale kdo by čekal souboj s rivaly z tradičního podještědského duelu, mýlil by se. Liberečtí tentokrát na startu nebudou, derby se ve stopě dohrávat nebude.

Reklama