Hlavní obsah

Šílený moment. Tři Rusové v kolizi těsně před cílem. Po hádce na trati přišla diskvalifikace

O vítězi nebylo pochyb, ale přesto druhá zastávka lyžařského seriálu Tour de Ski ve švýcarském Val Müstairu nabídla mimořádně dramatický moment, který zásadně promluvil do konečného pořadí závodu i celé Tour. Trojice Rusů v samém závěru předvedla málo vídanou kolizi.

Foto: Gian Ehrenzeller, ČTK/AP

Čelo druhého závodu Tour de Ski ve Val Müstair.

Článek

Na patnáctikilometrové trati si jel suverénně pro vítězství obhájce prvenství Rus Alexandr Bolšunov, za ním pak bojovali o zbylá místa na pódiu jeho krajané Alexej Červotkin a Jevgenij Bělov.

Jenže ti situaci po posledním sjezdu před cílovou rovinkou totálně nezvládli. Po vzájemném karambolu oba upadli, navíc vytlačili z tratě dalšího Rusa Ivana Jakimuškina, jenž nakonec dojel třetí. Druhá příčka tak spadla do klína domácímu Dariu Colognovi.

Oba Rusové se na místě začali ostře hádat, rozmíška pokračovala i v cíli. Na incident si navíc posvítila i jury.

Červotkin, který pád zavinil, se obával vyloučení z celé Tour. Spolu s dalšími členy ruské výpravy se dostavil před jury k vysvětlení.

„Chápe, že je to jeho chyba a za incident se omluvil. Vysvětloval, že v té rychlosti nemohl nic jiného dělat. Doufám, že to jury pochopí," hlásil po první návštěvě u arbitrů německý trenér Rusů Markus Cramer.

Po druhé návštěvě u jury se nasupený Červotkin rychle klidil pryč a hlasitě si v ruštině ulevoval. Jeho naděje na úspěch v Tour totiž v ten moment vzaly za své. Ze závodu byl diskvalifikován a v Tour navíc vyfasoval pětiminutovou penalizaci.

„V posledním sjezdu zezadu narazil do Bělova, který neměl žádnou šanci reagovat, V takovém případě mluví pravidla jasně. Navíc jsme zkoumali ještě další situaci, kdy skočil Bělovovi na lyže. Dvě takové situace v takto významném závodě jsou příliš na to, aby nepřišel tvrdý trest," cituje švédský list Aftonbladet ředitele závodu Pierra Mignereyho.

Foto: Gian Ehrenzeller, ČTK/AP

Lídr Tour de Ski Alexandr Bolšunov.

Proti verdiktu se může ještě Červotkin během 48 hodin odvolat.

Cramer byl chováním svých svěřenců hodně rozčílený. Zejména proto, že místo úprku do cíle po pádu se na trati začali hádat.

„Tohle rozhodně není správné. Nejdřív musí dojet do cíle a diskutovat se může potom. Ale oba byli trochu v šoku. Bělov je velmi rozčilený. Čeká na omluvu. Červotkin uznal, že to byla jeho chyba, tak doufám, že se (Bělovovi) omluví," prozradil dění v týmu Cramer.

Reklama