Hlavní obsah

Agresivní materiál? Moc závodů? Koronavirus? Sjezdařské favority kosí zranění

Michal Osoba (Cortina d´Ampezzo)Sport.czPrávo

Sjezdové lyžování je a vždycky bylo nebezpečným sportem. Jenže seriál zranění, která provázejí i tuto sezonu, už znepokojuje i mnohé závodníky a funkcionáře. Nejde se v touze po adrenalinu za hranu?

Foto: Giovanni Auletta, ČTK/AP

Těžký pád švýcarského sjezdaře Urse Kryenbühla při SP v Kitzbühelu.

Článek

Když ve čtvrtek ve 13.00 odstartuje mužská část světového šampionátu v Cortině d´Ampezzo superobřím slalomem, nebude u toho ani jeden z vítězů prvních třech super-G sezony. Švýcar Mauro Caviezel, Nor Aleksander Aamodt Kilde i Američan Ryan Cochran-Siegle mají kvůli zraněním po sezoně.

Lyžařská federace FIS už ve své pracovní skupině řeší prevenci úrazů, například podle sportovního ředitele rakouského svazu Toniho Gigera je na vině vývoj materiálu, který sice navyšuje rychlost, ale závodníkům se hůře ovládá. Ke zranění ostatně zdaleka nedochází jen v rychlostních disciplínách, bolestivými karamboly často končí i obří slalomy.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Švýcarka Wendy Holdenerová na trati závodu Světového poháru.

„Je pravda, že zranění je čím dál víc, ale úplně nevím, čím to je. Určitě jsou svahy těžší,“ srovnává Jan Zabystřan, jenž bude spolu s Ondřejem Berndtem reprezentovat Česko ve čtvrtečním závodě.

Bývalé rakouské eso Benjamin Raich zase kritizovalo nabitý kalendář, který prakticky neumožňuje žádný odpočinek. „Také to může hrát roli. Třeba slalomáři měli teď hodně perný leden,“ poukazuje Zabystřan na sedm závodů Světového poháru v této disciplíně během jediného měsíce…

Další příčinou vysokého počtu zranění může být i pandemie koronaviru, kvůli níž zejména zámořští lyžaři nemohli na podzim na sněhu strávit tolik času jako obvykle. „Řada z nich naskočila do přípravy později, snažili se vše dohnat a nebyli na to fyzicky připraveni,“ domnívá se americký lékař Greg Rhodes, jenž se sjezdaři spolupracuje.

Zranění v aktuálním ročníku SP
Lucas Braathen (Nor.)
zranění kolene z obřího slalomu
Atle Lie McGrath (Nor.)
zranění kolene z obřího slalomu
Mauro Caviezel (Švýc.)
otřes mozku z tréninku sjezdu
Aleksander Aamodt Kilde (Nor.)
zranění kolene z tréninku sjezdu
Urs Kreyenbühl (Švýc.)
otřes mozku a fraktury ze sjezdu
Josef Ferstl (Něm.)
zranění kotníku ze sjezdu
Ryan Cochran-Siegle (USA)
fraktura obratle ze sjezdu
Wendy Holdenerová (Švýc.)
fraktura lýtka z tréninku slalomu
Nicole Schmidhoferová (Rak.)
přetržené vazy v koleni ze sjezdu
Bernadette Schildová (Rak.)
přetržený vaz v koleni z tréninku
Adriana Jelinková (Niz.)
zranění kolene z obřího slalomu
Sofia Goggiaová (It.)
zranění kolene při volné jízdě

Reklama