Hlavní obsah

Norští sjezdaři ovládli týmový závod na MS, Češi vypadli v prvním kole

Aktualizováno

Paralelní závod družstev na mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Cortině d'Ampezzo vyhrálo Norsko, které ve finále zvítězilo 3:1 nad Švédskem. Bronz získali Němci. Čeští lyžaři vypadli hned v osmifinále.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Radost norských mistrů světa.

Článek

Gabriela Capová, Zazie Huml, Ondřej Berndt a Kryštof Krýzl prohráli v souboji s Kanadou všechny čtyři jízdy. První kolo se stalo pro české reprezentanty konečnou na čtvrtém šampionátu za sebou.

"Věřili jsme, že nějaký bod získáme. Myslím, že to šlo, že jsme v některých jízdách nebyli daleko," řekla Capová České televizi. S Erin Mielzynskou prohrála o 26 setin sekundy.

"Kanaďani měli lepší starty. V mém případě určitě. I v kvalifikaci jsem si drcnul do tý branky a měl jsem to trochu v hlavě. Nechtěl jsem dneska opakovat stejnou chybu a zase jsem trochu zaspal. Na tom musím zapracovat, klidně tam těch 13 setinek na startu mohlo být," komentoval Krýzl svou porážku s Erikem Readem. "Je dost silný soupeř a oba jsme měli rychlý dobrý jízdy, ale ten start byl znát."

Devatenáctiletá Huml na startu dokonce přišla o hůlku. "To nebylo úplně příjemný, bojovala jsem, ale bylo to těžký," konstatovala po svém teprve druhém startu v paralelním závodě, v němž nestačila o více než sekundu na Cassidy Grayovou.

Berndt zaostal o 43 setin za Jeffreym Readem. "Bohužel se mi taky nepovedl start jako Kryštofovi. Ztrácel jsem hned od začátku a už jsem to nedohnal," uvedl.

Norové vyhráli týmový závod poprvé. Čtveřice Thea Louise Stjernesundová, Sebastian Foss-Solevaag, Kristina Riisová-Johannessenová a Fabian Wilkens Solheim si postupně poradila s Japonskem, týmem USA, obhájci titulu Švýcary a nakonec i Švédy.

Ve finále se jel dvakrát souboj Fosse-Solevaaga s Kristofferem Jakobsenem, který se v první jízdě dostal hodně blízko soupeřově dráze, rozhodil ho a norský lyžař zastavil. Opakovaný duel vyzněl o pět setin sekundy pro Fosse-Solevaaga. Švédové získali v týmovém závodě již šestou medaili, ale na zlato stále čekají. Němci ve vyrovnaném souboji o bronz porazili Švýcary na čas.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Cortině d'Ampezzo - paralelní závod družstev:
1. Norsko (Riisová-Johannessenová, Stjernesundová, Foss-Solevaag, Solheim)
2. Švédsko (Alphandová, Hectorová, Jakobsen, Rönngren)
3. Německo (Aicherová, Filserová, Luitz, Schmid)
4. Švýcarsko
5. Rakousko
6. USA
7. Kanada
8. Itálie
9. Finsko
10. Rusko
...
13. ČR (Capová, Huml, Berndt, Krýzl)

Reklama