Hlavní obsah

Bolšunov získal ve skiatlonu první zlato z MS, Fellner doběhl 26.

Aktualizováno

Běžec na lyžích Alexandr Bolšunov se dočkal prvního titulu mistra světa. Ruský lídr Světového poháru dnes v Oberstdorfu odolal norské pětici a vyhrál skiatlon. Z Čechů byl nejlepší Adam Fellner, který si díky 26. místu vytvořil osobní maximum mezi elitou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Alexandr Bolšunov ovládl na MS skiatlonVideo: sntv

 
Článek

Letošní vítěz Tour de Ski Bolšunov skončil předloni na MS v Seefeldu čtyřikrát druhý, ale tentokrát už se radoval. O triumfu v souboji s Nory rozhodl v závěru třicetikilometrového závodu, druhý skončil Simen Hegstad Krüger a bronz získal Hans Christer Holund.

Při neúčasti české jedničky Michala Nováka, který se soustředí na nedělní sprint dvojic, doběhl Fellner s čtyřminutovou ztrátou šestadvacátý. Lépe nikdy neskončil ani ve Světovém poháru. Petr Knop obsadil 37. místo a Jonáš Bešťák byl třiapadesátý.

"Jsem absolutně spokojený. Konečně mi na sto procent vyšel závod, na který jsem čekal dlouhou dobu," uvedl Fellner v tiskové zprávě. "Od prvních kol jsem se držel relativně vepředu, na konci klasiky se mi povedlo chytit skupinu osmi deseti lidí, se kterou jsem pak jel. Hodně mi pomohly i lyže, které byly naprosto famózní. Klobouk dolů před kluky, jak to namazali," ocenil nejrychlejší český běžec.

Klasickou patnáctikilometrovou část ještě odjela větší skupina, ale v bruslení se rychle od ostatních odpojili Bolšunov, Holund, Krüger, obhájce titulu Sjur Röthe, vítěz čtvrtečního sprintu Johannes Hösflot Klaebo, Emil Iversen a Brit Andrew Musgrave.

Do posledního kola najížděl čtyřiadvacetiletý Bolšunov v zádech s norskou pěticí. V náročném táhlém stoupání odpadli Klaebo, Röthe a Iversen. Ujet se v čele pokusil Holund, ale jeho drobný náskok dlouho nevydržel. Bolšunov rozhodl v kopci před cílovou rovinkou, kterou už projel s jistotou první velké zlaté medaile v kariéře.

MS v klasickém lyžování v Oberstdorfu (Německo):
Běh na lyžích - skiatlon:
Muži (30 km):
1. Bolšunov (Rus.) 1:11:33,9
2. Krüger -1,1
3. Holund -1,7
4. Klaebo -21,5
5. Iversen -22,1
6. Röthe (všichni Nor.) -47,3
7. Musgrave (Brit.) -1:33,3
8. Jakimuškin (Rus.) -2:00,3
9. Poromaa (Švéd.) -2:00,4
10. Cologna (Švýc.) -2:00,8,
...26. Fellner -4:01,6,
37. Knop -5:00,3,
53. Bešťák (všichni ČR) -8:09,4.

Reklama

Související témata: