Hlavní obsah

Ruský favorit neunesl závěrečný kolaps. Utekl i dopingovým komisařům. Seveřané nechápou

Oberstdorf/Praha

Jako jeden z mála v ruské výpravě na lyžařském MS v Oberstdorfu naplňuje vysoké ambice. Po zlatu ze skiatlonu a bronzu ve štafetě dvojic zažil ale lídr Světového poháru Alexandr Bolšunov v závěru středečního závodu na 15 km volně krizi, která ho k radosti norského týmu stála postavení na stupních vítězů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nor Holund ovládl na MS volnou patnáctkuVideo: sntv

 
Článek

Ještě na mezičase na 11,8 kilometrech přitom Rus vedl, během dalšího kilometru však začal nabírat relativně velkou ztrátu. V cíli pak za vítězným Norem Hansem Christerem Holundem zaostal o 43,7 sekundy, na nezkušeného bronzového Nora Haralda Östberga Amundsena ztratil osm sekund.

Bolšunov byl ze čtvrtého místa pořádně naštvaný. Kolem novinářů čekajících na vysvětlení jeho krize nasupeně proběhl, aniž by reagoval na jejich dotazy.

Nezastavil se ani u dvou dopingových komisařů, kteří se ho snažili zastavit k absolvování testu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Alexandr Bolšunov na trati závodu 15 km volně na MS v Oberstdorfu.

„Rozumím tomu, že je Bolšunov naštvaný, protože byl dnes velkým favoritem. Ale mluvit s novináři není nijak nebezpečné. Nejde mu mezi nimi o život. Je dobré, když se závodník u nich zastaví a dá jim nějaký komentář," kroutil hlavou jinak velmi spokojený norský kouč Eirik Myhr Nossum.

Rusovo chování nechápal ani v cíli osmý Švéd Jens Burman. „Má (Bolšunov) spousty úspěchů a medailí ve své sbírce. Přeci se nezboří svět, když měl jednou špatný den," divil se Švéd v rozhovoru pro list Expressen.

I podle něj se měl Bolšunov u novinářů zastavit: „Určitě. Mohl se k nim třeba vrátit později, až by se trochu uklidnil. Ale je jasné, že musel být zklamaný. Každý chce být co nejvýš."

Reklama

Související témata: